Има законова празнина на ниво ЕС за прилагане на пестициди с дронове

By on 08.04.2022 0 206 Views

Съществува законова празнина на ниво ЕС що се отнася до прилагането на продукти за растителна защита (ПРЗ) с дронове и една от причините за това е липсата на достатъчно натрупани научни данни за ползите и рисковете от това приложение. Това e заявила проф. Оля Караджова – заместник изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), на дискусия за съвременните предизвикателства пред растителната защита, организирана от Лесотехническия университет в град София. Съобщението е публикувано на официалната интернет страница на БАБХ.

Проучванията показват, че дроновете са много ценен инструмент за прецизното земеделие, особено в лозя, овощни градини и наклонени терени, където използването на конвенционалните технологии е „трудно или невъзможно“. Приложението на дроновете в растителната защита има и някои ограничения, свързани с употребата им при големи площи при зърнопроизводството. Този въпрос също продължава да се разисква в ЕС, е обяснила проф. Караджова.

През месец юни 2022 г. се очаква законодателно предложение на Комисията за Регламент за устойчива употреба на ПРЗ, като част от прилагането на стратегията „От фермата до трапезата“ и Зелената сделка. В него се обръща внимание на „потенциала на използването на интелигентни технологии и прецизно земеделие като начин за по-добро разпръскване на ПРЗ, например чрез използване на дронове и прецизни GPS технологии“, става ясно още от изказването й.

В дискусията, организира от Лесотехническия институт, взели участие и земеделски стопани – гости на събитието, както и нели Йорданова, председател на Асоциация растителнозащитна индустрия България и студенти.

 

По-рано през деня представители на БАБХ са поканили студентите – бъдещи агрономи, на стаж в агенцията. Агроном Мила Лазарова е представила пред аудиторията и възможностите за професионална реализация в компетентния орган.

(ПЗ)

Снимка:https://www.bfsa.bg/bg/

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *