Нов български сорт пшеница Роки 3 – достоен конкурент на западноевропейските пшеници

By on 18.04.2022 0 275 Views

След  двугодишно изпитване в системата на ИАСАС /Държавна сортова комисия/ и със заповед на  министъра на земеделието, издадена в началото на март 2022 г., беше одобрен и регистриран  новият сорт  обикновена  пшеница РОКИ  3.  Сортът е представен от Добруджански земеделски институт, гр. Генерал Тошево  и Опитна  станция по земеделие  – Дунав и е резултат от съвместната дейност  – селекция на държавен  институт  и частна  селекционна фирма. Сортът е достоен конкурент на всички  западноевропейски сортове  по добив и качество на зърното.

Роки 3  е  осилеста белокласа  зимна  пшеница със средно високо стъбло – 80-85 см, устойчиво на полягане  при съвременните торови норми, студо- и  сухоустойчив, с много добро качество на зърното – група Б+, с комплексна  устойчивост/толерантност към  болести. През годините на изпитване в селекционните  полета и в Държавното сортоизпитване,  добивите от  сорт Роки 3 се движат от 800  до 1100 кг/дка.  Зърното е  средно едро – 45 грама / 1000 зърна, тъмночервено, стъкловидно до полустъкловидно, с много добри  качествени показатели. Мокрият глутен  се движи от 25 до 32 %  с много добро качество, протеинът е 12,5 – 13,5 %,  количеството брашно е 70 – 72 %;  хлябът, без подобрители и други химикали, е бял  и с нормален обем. Сортът е  подходящ за отглеждане  в цялата страна, върху различни почви и норми на торене. От особена важност е  неговата  устойчивост /толерантност към брашнеста мана, кафява листна ръжда и септория/. Това позволява да се избегне второто  фунгицидно третиране и  се повиши  ефективността  на производството. При  жътва – зърното е чисто овършано, изравнено, с висок хектолитър, превъзходно по качество.  Тази  характеристика на зърното се определя от  сорт Младен, който е един от родителските компоненти.  А сорт Младен е един от най-качествените  пшеници в Европа. 

Сорт  Роки 3  ще намери своето място  в българското  производство на пшеница като продължение на  предишните славни български сортове.

Автор: Иван Панайотов, селекционер, професор, дссн;  ОСЗ – Дунав

На снимката: Селекционерът Иван Панайотов, участвал в селекцията на Роки 3

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *