НИТЦЗ Плантис – 15 години между науката и полевата практика

By on 20.04.2022 0 264 Views

През 2022 г. се навършват 15 години от създаването на Научно-изследователски и технологичен център по земеделие ПЛАНТИС, базиран в гр. Разград.  Една концепция за отношенията между наука и практика, на фона на затихващата българска земеделска наука,  успя във времето да докаже, че това е напълно възможно при български условия и то съвсем успешно. Взаимодействие , от което полза имаше както науката, така и земеделската практика. 

Историята на центъра е пример как откритията в науката се превръщат в разработки на продукти за земеделието и как тези продукти намират приложение в производството на  растителна продукция. 

Превръщането на една идея или  научна теория в устойчива и успешна технология е дълъг и труден, особено когато е базирана върху ново и неизвестно познание. Трудностите са още по-големи и успехите още по-ценни, когато прогресът е резултат единствено от усилията и самофинансирането на самия център. Основният  фактор гарантиращ оцеляване в бъдещето е качеството и ефективността на разработките и услугите на научно-изследователския център и породеното от това доверие на земеделците. 

Освен продукти за практиката като  имуномодулаторите от серията Акрамет, НИТЦЗ Плантис успя да предложи система за генериране на научна информация в областта на растениевъдството и разпространението й сред земеделските производители. Много важна част от генерирането и разпространението на научна информация е създадената през 2015 г. агрохимична лаборатория Плантис за агрохимични анализи на почви, растения, торове и фуражи. Лабораторията има важна роля в оптимизацията на технологиите на научно-изследователския ни център, свързани с минералното хранене на растенията. Изследванията показват своевременно проблемите на почвите и минералното хранене, като се стига до адекватни и ефективни решения много бързо. Авторитетът на центъра и доверието в препоръките и изнесената информация за проблеми в растителното производство все повече нарастват, тъй като са извлечени от актуалната обстановка на полето  – състоянието на почвите, на посевите, климатичните условия и развитието им във времето. 

Работата на  уникалния подход в работата на НИТЦЗ Плантис  са имунотехнологиите – ново направление в растителното здраве, основано на естествените механизми за защита на растенията, полагащи основите на Имунната растителна защита. Работи се по нови подходи за управление на растителния имунитет, скриниг на вещества с модулиращ ефект върху него и включването им в нови продукти.  Тези нови продукти са основани на комплексно въздействие върху растителния метаболизъм, на ускоряване на основните метаболитни пътища, което влияе не само върху устойчивостта на нападения от различен характер, но и върху крайния смисъл на производството – качеството и добива. 

Стремежът ни е пътят от идентифициране на проблема до ефективното му решение да е максимално кратък.  

Друг принцип в работата ни е устойчивост и рентабилност на предложените решения и продукти, нещо много важно за резултатите от производството. Много важен принцип в работата на центъра е екологичността на технологиите и продуктите, които създаваме. Работим само с наши продукти и всеки един от тях е подходящ както за конвенционалното, така и за биологичното растениевъдство. 

Преди да отбележим 20 годишен юбилей сме си поставили амбициозни задачи – модернизиране на производството и неколкократното му разширение като обем, както на кристалните, така и на течните формулации, разширяване на продуктовата гама с още по-мощни имунотехнологии от серията Акрамет, съчетани в листни торове. През този период трябва да доразвием изследванията върху индуциране на траен имунитет към заболявания и вредители и да навлезем в една революционна област, която се оказа възможна и която растителния имунитет позволява – ваксините за растения.  

Времето променя и земеделието. Стремежът към максимални добиви ще бъде заменен или по-скоро комбиниран с принципа за екологичност – съхранение и повишаване на почвеното плодородие, в което много активна роля ще играе микробиологията, консервационните технологии – като един усъвършенстван No-till, съхранение на въглерода в почвата, намаляване до минимум на химичните въздействия върху почвите и растенията и постепенната им замяна с технологии базирани на естествени процеси, както в почвите, така и в самите растения. Това е напълно възможно и постижимо. 

Автор: Ивелин Желязков – директор на НИТЦЗ Плантис ЕООД (на заглавната снимка)

https://plantis.biz

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *