БЕЛХИМ предлага продукти и решения за сигурна защита от болести в лозя

By on 30.04.2022 0 394 Views

През последните години климатичните условия в нашата страна благоприятстват развитие на различни болести по лозята. Най-често се срещат обикновена и брашнеста мана, екскориоза, червен бренер, еска, черно и сиво гниене. Голяма част от тези гъбни заболявания са резистентни на съществуващите активни вещества, познати на фермерите. 

Белхим Кроп Протекшън България предлага на земеделските стопани сигурна защита по отношение на основните болести при лозя. В своето портфолио компанията се стреми да предложи продукти с различен механизъм на действие спрямо патогените.

Маната по лозята се причинява от гъбата Plasmopara viticola, която напада всички вегетативни и репродуктивни части на лозата с изключение на корените. Влажното и хладно време благоприятстват развитието на болестта. Срещу този патоген Белхим предлага 5 сигурни решения.

Туинго е препарат притежаващ лечебно действие спрямо маната и  силно изразен превантивен ефект с допълнително действие срещу екскориоза по лозата. Комбинацията от контактно и системно действие не предизвикват резистентност поради допълнителния начинза контролиране на патогена.

Изцяло контактният фунгицид Еъруан – под формата на течна мед е добро решение за превенция на мана.Състои се от два вида мед (хидрооксид и оксихлорид), т. нар. „бърза и бавна“ мед. Освен срещу Plasmopara viticola, Еъруан има действие и срещу черното гниене. 

Валифенелат е активно вещество от ново поколение. То доказва своите свойства в препаратите Валис плюс и Валис Ф. Разликата между двата продукта е веществото партньор. Валифенелат притежава системно и изкореняващо действие спрямо обикновената мана. Във Валис Ф има и вече споменатия фолпет с контактно действие. От своя страна допълващото действие във Валис плюс идва от двете форми мед, които притежава. И двата продукта комбинират системно с контактно действие и изкореняващ ефект при наличие на зараза. Защитават новия прираст благодарение на акропеталното си разпределение и не пречат на ферментацията при производство на вино.

С дълга продължителност и действие спрямо маната е Милдикът. Специфичното действие на продукта се дължи на двете нови активни вещества във формулацията на препарата.  Милдикът се разпределя трансламинарно, има антиспорулантен ефект, не позволява развитие на гъбният патоген отново и активира гени за автоимунна защита в растението.

Брашнестата мана (оидиум) се явявя болест силно редуцираща добива и качеството на гроздето.Високата атмосферна влага и трайното затопляне на времето са предпоставки за развитие на оидиума. Характреизира се с белезникав до сив плесенов налеп по гроздето. Сигурно решение в борбата с причинителя на брашнестата мана е фунгицида Кусаби с характерен превантивен и лечебен ефект. Активното вещество действа и с парите си – така наречената „газова фаза“, което гарантира и дълго последействие.

Най-широко разпространените фунгициди на пазара са тези от групата на Триазолите. Буз ултра е системен фунгицид под формата на вододиспергируеми гранули на базата на 750 г/л тебуконазол с лечебен ефект срещу оидиума. Фунгицидът има дълго последействие за период от 3 седмици.

Сярата като чист елемент под формата на водоразтворими гранули в продукта Козавет притежава превантивен и лечебен ефект върху брашнестата мана. Козавет стопира развитието на гъбният мицел, има добра устойчивост на отмиване, повишава нивото на хлорофила, подобрява фотосинтезата на растението и редуцира популацията на акарите. 

Сивото гниене по гроздето се причинява от гъбата Botritis cinerea. Тази болест е разпростарнена по лозята, напада ягоди, малини, череши и др. Явява се при хладна пролет по цветовете, дръжките на токущо оформени зърна и дори по леторасти, като ги покрива със сив, плесенов налеп и предизвиква тяхното загиване. Продукта Кенджа е ново поколение фунгицид със специфично действие във всяка една фаза от развитие на гъбата, като притежава стопиращ и изкореняващ ефект. Кенджа притежава трансламинарно действие, попадайки върху листната повърхност дифузно се разпределя от горната към долната повърхност и обратно, като по този начин защитава напълно растението.

При контрола на болестите „червен бренер“ и „черно гниене“добри резултати показва продукта Дифкор25 ЕК. Системен триазолов фунгицид със силно изразен лекуващ ефек към голям брой патогени, увеличава добива и качеството на продукцията и подобрява съхранението й.

 

Белхим България предлага сигурни и надежни решенияза съвяременна растителна защита. 

 

 

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *