САМППИ (Samppi) – уникален листен тор от Япония

By on 10.05.2022 0 314 Views

Усвояването и оползотворяването на хранителните вещества от листата на растенията изискват висока консумация на енергия. Samppi съдържа добре балансирани хранителни вещества и енергия под формата на комбинация от лимонена, янтарна, ябълчена, винена киселини, глюкоза и захароза. 

Органичните вещества се използват директно като източник на енергия и косвено спестяват енергия на растенията, тъй като растителните клетки не се нуждаят да произвеждат сами основни вещества от цикъла на Кребс. Тази комбинация осигурява бързо усвояване на хранителните вещества, както и незабавното им използване в метаболизма на растенията.

Глюкозата като монозахарид е непосредствен източник на енергия, която се освобождава при гликолиза и цикъл на Кребс в растителните клетки на листната повърхност.

Захарозата е дизахарид, молекула, съставена от два монозахарида: глюкоза и фруктоза. Захарозата е важно енергийно вещество за транспортиране на много съединения вътре в растенията. Растителните клетки приоритетно натрупват захароза в клетъчните вакуоли като източник за съхранение на енергия. Наличието на винена киселина в растителните клетки е от съществено значение за използването на енергията от захарозата, тъй като винената киселина блокира натрупването на захароза във вакуолите. 

Комбинацията от захароза и винена киселина в листния тор САМППИ (Samppi) осигурява на растенията източник на транспортна енергия. При липса на енергия някъде в растението, захарозата навлиза в съдовите снопове и се транспортира до мястото на енергийна нужда. Транспортирането на захароза с хранителни вещества от Samppi от флоемата надолу към корените стимулира също усвояването на други хранителни вещества чрез корените от почвата.

Лимонената, янтарната и ябълчната киселини влизат в цикъла на Кребс (TCA цикъл), който е част от клетъчното дишане. Цикълът на Кребс е поредица от химични реакции, използвани в процесите на преобразуване на енергия. Целият процес протича в цитоплазмата и вътре в митохондриите. Чрез дишането растителните клетки получават енергия за оползотворяване и транспортиране на хранителни вещества и много други вещества. Тези органични киселини, доставени в Samppi, спестяват косвено енергията на растенията.

Листният тор САМППИ се предлага в България от Aгротексим ЕООД

Контакти:

·        1574 София, бул. Шипченски проход № 79

·         + 359 2 870 00 33

·         + 359 2 971 37 40

·         office@agroteximbg.com

 

·         info@agroteximbg.com

––––––––––––––––––––––––––-

Статията е публикувана в бр. 5/май 2022 г. на сп. „Практично земеделие”.  Изданието може да бъде намерено в разпространителската мрежа в цялата страна от 11 май 2022 година.

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *