Коренът на успеха в производството на слънчогледa е използването на биостимулатори

By on 12.05.2022 0 351 Views

ü

UPL ви дава възможност да мултиплицирате потенциала на маслените си култури с уникалния продукт Мултолео.

Мултолео е високоефективен течен биостимулатор на база филтрат от кафяви водорасли GA 142 и водоразтворим Бор (B) – специално разработена технология, активизираща физиологията на хранене на растенията. Мултолео е формулиран за приложение при маслодайни култури (слънчоглед и рапица). Екстрактът от кафяви водорасли активира  физиологията на растенията, която e ключовият фактор за високи добиви. Минералното хранене през корените и въглерода от въздуха, приеман през листата, са основа за продуктивността на растенията. Двата хранителни пътя осигуряват на растението минерали и въглерод, които участват във фотосинтетичните процеси и формирането на нови листа и корени, които от своя страна задоволяват нуждите на растението и спомагат за постигане на добивния потенциал на хибридите.

Добивът и качеството на получената продукция неизменно зависят от минералното хранене, физиологичнния статус на растението, хормоните и ензимите, подпомагащи усвояването на хранителните вещества.Приложен в слънчоглед, Мултолео не само влияе положително върху количеството на добива, но и повишава качеството на продукцията. Приложението на биостимулатора ограничава броя на абортиралите цветове и намалява кокуренцията между репродуктивните и вегетативните органи на растенията.

Използването на Мултолео повишава съдържанието на масло, линолова и олеинова киселина в продукцията, което прави биостимулатора неразделна част от интензивното производство на слънчоглед за хранителната индустрия.

Предимства за културата

-Активизира ензимите фосфатаза и нитрат-редуктаза, засилва усвояването на хранителните вещества и повишава усвояването на вложените торове

-По–високо съдържание на хлорофил и по- активна фотосинтеза на растенията. По-високо съдържание на протеин.

-Допълнителен източник на бор (B), гарантиращ по-добър цъфтеж на растенията, който в комбинация с Ascophyllum nodosum се усвоява много по-успешно от растенията

Ограничава абортирането на цветовете. По-малък брой празни семки и чушки в маслодайните култури.

Предимства и ползи за производителя

-Повишава хранителния статус в критичните за растенията фази и стимулира по-ефективното усвояване на минералното торене

-Гарантиран добив дори при неблагоприятни условия, включително и по време на цъфтеж на културите

-Приложен в слънчоглед, Мултолео повишава добива и съдържанието на масло, линолова и олеинова киселина

-Формиране на повече на брой пълни семки в слънчогледа и повече чушки с пълни зърна в рапица

-Отлична възвращаемост на инвестициите.

 

–––––––––––––––––––––––––––––––––

Статията е публикувана в бр. 5/май 2022 г., на сп. „Практично земеделие“. Изданието може да бъде намерено в разпространителската мрежа в цялата страна.

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *