Фунгицидите от Байер – Аскра  Xpro и Зантара – ефикасно решение и за контрол на фузариум по класа на пшеницата

By on 23.05.2022 0 612 Views

Технологията – Инпут и Аскра Xpro за първо и второ фунгицидни третирания – с лечебно и изкореняващо действие срещу Drechslera tritici-repentis

12.05.2022 г. Експертно мнение на Радко Христов, Продуктов мениджър в Байер КропСайанс България – портфолио житни култури и рапица, представено пред земеделски производители от района на Северозападна България, Северна и Централна България (в резюме):
-Намираме се на демонстрационното поле на Агроцентър за иновации на Байер КропСайнс – с. Горна Митрополия, обл. Плевен, където, днес (12-05-2022 г.), провеждаме първа част от платформата Байер Агро Арена 2022 г. Целта ни е да покажем на нашите партньори (земеделски производители, дистрибутори и експерти – б. р.) действието и ефектът от приложение на основните продукти на компанията в пшеница и царевица.
Бих искал да обърна внимание на една болест, която по принцип се среща по-рядко в нашите полета, но тази година – ние наблюдаваме нападение от нея тук – на демонстрационните полета, а именно дрешлера по пшеницата (Drechslera tritici-repentis). Заболяването се среща по-често в Западна Европа, където климатът е по-хладен. Болестта се наблюдава най-често през пролетния сезон. В момента, м. май – пшеницата е във фаза начало на изкласяване. Дрешлерата по пшеницата в тези парцели, е започнала своето развитие още по-рано – през месец април, тогава, когато имахме по-хладно и по-студено време и по-влажни условия. В момента виждаме, че при пшеницата вече е развит флаговият лист, като искам да обърна внимание, че самата болест се развива не на самия флагов лист, а на листа под него. Което означава, че тя се е развила малко по-рано, нейната инкубация е приключила и като външни признаци се наблюдава от преди двадесет дни. Тогава – преди двадесет дни, това поле е третирано с фунгицид, като за първото пръскане е приложен продукта Инпут от Байер – във фаза „край на братене”. След това за второто фунгицидно третиране е приложен Аскра Xpro във фаза флагов лист – начало на изкласяване. В третираната парцела се вижда много ясно, че Инпут и Аскра Xpro са стопирали развитието на дрешлера, докато в контролата – заболяването продължава да се развива.
В контролата, вследствие нападението от дрешлера много добре се виждат кафяви некротирали петна по листата, които са дали отражение в развитието на растенията и те са останали по-ниски. Това неминуемо ще се отрази неблагоприятно и в развитието на класа. Отново в контролата – на флаговия лист, също се виждат признаци за наличие на дрешлера. При условия благоприятни за развитието й – флаговият лист ще бъде още по-силно засегнат.
Какво е състоянието на пшеницата, третирана с фунгициди от Байер?
В парцелата, третирана с фунгицида Аскра Xpro, пръскането е извършено на 4 май, т. г., като преди това – като първи фунгицид (Т1) е приложен Инпут. Тук се вижда, че дрешлерата има много по-слабо проявление и реално натискът е изключително ограничен. На флаговия лист симптоми изцяло липсват, а на листа под него, където в контролата се видя много силно нападение, се забелязват само няколко петънца на повърхността на листа, които, може да се заключи, са били в инкубация преди третирането с Аскра Xpro.
След третирането, благодарение на лечебния ефект на Аскра Xpro, заразата в листа е блокирана.
В заключение Р. Христов каза: – В условията на тази година, до момента, към средата на м. май в това поле наблюдаваме само нападение от дрешлера, но логично, с покачване на температурите, се очаква нападение основно от кафява ръжда. Комбинацията от дрешлера и кафява ръжда, като цяло не е толкова често срещана. Но т. г. може да има нападение върху растенията, които вече са заболели от дрешлера и впоследствие и от кафява ръжда. Това от своя страна ще увеличи още повече натиска върху житните растения. И поради тази причина трябва да изведем защита с ефикасни продукти, която да е максимално покриваща всички важни икономически болести по пшеницата. Такива продукти са Аскра Xpro и Зантара от Байер, подходящи за второ фунгицидно третиране (Т2).
Важно е също така, да се знае, че във фаза изкласяване – фаза цъфтеж има вероятност и от нападение от фузариум по класа. Продуктите, които предлага фирма Байер за справяне с проблема съдържат протиоконазол и имат най-добро действие срещу тази болест. Третирането се извършва спрямо условията, които са към момента. Във фаза цъфтеж, при наличие на дъждове, е необходимо да се приложат такъв тип продукти с протиоконазол, каквито са Аскра Xpro и Зантара. Така успешно ще защитим растенията от болести, които се явяват в по-късна фаза от развитие на културата. При необходимост, във фаза изкласяване може да се извърши и трето фунгицидно третиране.
По темата работи: Яна Брезовска, praktichnozemedelie.com

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *