Милен Мильов – Монсун® Акитв от Байер – отличното решение за справяне с късното смесено заплевеляване при  царевица

By on 26.05.2022 0 838 Views

12. 05. 2022 г. Милен Мильов, Регионален мениджър Централна Северна и Западна България в Байер КропСайанс представи пред участниците в Байер Агро Арена 2022 – иновациите на компанията в  областта на растителната защита при пшеница и царевица (представяме текста в резюме- б. а.).

Ето какво сподели експертът:

За мен е истинско удоволствие да ви приветствам от Байер Агро Арена 2022 г. Локацията ни е разположена в Горна Митрополия, в рамките на нашия Център за агроиновации. Днес, тук, успяхме да съберем едно твърдо ядро от земеделци от регионите на Плевен, Ловеч, Велико Търново, Враца, Монтана, на които показахме натрупалите се през последните две години иновации от фирма Байер при основните земеделски култури  – пшеница и царевица.

Какво видяха земеделците в царевицата? Темата на срещата беше хербициди – почвено и ранно вегетационно приложение. Плевелите тук, на това поле, гледайки контролата, можем да определим като едногодишни житни плевели – сива кощрява и др.; също така широк спектър на широколистни: бяла куча лобода, фасулче, разстлан щир, татул, самосевка от технологичен слънчоглед и др.

Как се справиха почвените предложения на Байер в царевица?

Аденго, който е един отличен хербицид, работи по възможно най-добрия начин през тази година. Опитните парцелки, които са третирани с Аденго почвено в доза 44 мл/дка., към настоящия момент – 4-ти, 5-ти лист на царевицата, са абсолютно чисти и засега не се нуждаят от корекция.

По същия начин изглаждат и парцелките, в които Аденго е приложен ранновегетационно във фаза 2-ри, 3-ти лист на царевицата. Отново се наблюдава една изключителна чистота от плевели  и към момента не се нуждае от корекция.

По отношение на Мерлин Флекс – почвеното приложение също даде изключително чист старт на царевицата. Но поради факта, че  условията са малко по-сухи през тази година, а Мерлин Флекс се нуждае от значително по-голямо количество дъжд, за да разгърне пълния си потенция – в парцелките с него се нуждаем от корекции на единични плевели – повитицивидно фасулче и едногодишни житни.

В една такава ситуация, най-добрият партньор на Мерлин Флекс е Капрено, в доза 25 мл/дка. С него можем да завършим схемата за растителна защита, като Капрено ще унищожи фасулчето, останало в тези парцели, а също така и едногодишните житни плевели.  Разбира се, в случаите когато паднат малко по-късни дъждове и имаме нова вълна от плевели във фаза 6-ти, 8-ми лист на царевицата – изключително добро предложение на Байер за завършване на растителната защита, последваща Мерлин Флекс, е нашият нов вегетационен хербицид – Монсун Актив. Той може да се използва до 8-ми лист на културата, като подходящите дози (след Мерилн Флекс), са в порядъка от 125 до 135 мл/дка.

Самостоятелното приложение на Монсун Актив (без подложка от Мерлин Флекс), особено в случаите, когато на полето има коренищен балур, трябва да бъде направено в доза 140-150 мл/дка, за да има най-категоричен и бърз ефект върху тези плевели.

Искам да споделя нещо, което се знае от много години в практиката, че хербицидите на Байер се отличават с изключително високо ниво на селективност спрямо културата. Това се отнася не само към почвените ни предложения като Аденго и Мерлин Флекс, но и към цялото портфолио  от вегетационни продукти на фирмата. Причината за тази селективност се дължи в голяма степан на антидотната технология, която е вградена в нашите хербициди при царевица. Антидотът прави така, че активните вещества на хербицида се разграждат много по-бързо от културното растение и евентуални проявления на стрес след пръскането, не съществуват или са много кратки и не оказват влияние върху добива.

В следващия етап от развитие на царевицата земеделците трябва да имат свои решения за вегетационни корекции, ако това се налага.

Контрола

Ефект на Аденго, приложен ранновегетационно

В това отношение фирма Байер има много добри предложения за късното вегетационно третиране: Капрено – до фаза 6-ти лист на царевицата, в доза 25-29 мл/дка; в случаите на коренищен балур – най-доброто приложение е Екип в доза 250 мл/дка; когато коренщният балур е съпътстван и от вторично широколистно заплевеляване – трябва да се използва новият вегетационен хербицид Монсун Актив, в доза 140-150 мл/дка; и универсалното решение –Лаудис  – който спасява успешно полетата с царевица  от късни заплевелявания  и пази добива до жътва.

(ПЗ)

На снимката: Милен Мильов

За иновациите от  Байер в пшеница – четете в бр. 6 на сп. „Практично земеделие”, който ще бъде на вестникарския пазар в цялата страна – на 09. 06. 2022 г.

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *