Рапичните хибриди Матрикс CL, Беатрикс CL и Дъпло

By on 30.05.2022 0 445 Views

стожери в портфолиото на РАПУЛ България за новия сезон

Таня Петкова, Управител на Рапул България ЕООД пред сп. „Практично земеделие” и praktichnozemedelie.com:
-Доволни сме от посещението на многото клиенти – земеделски производители, дистрибутори и специалисти, които идват тук и проявяват професионален интерес към опитните парцелки на фирма Рапул България – разположени в демонстрационното поле на специализираното изложение Бата Агро 2022 – летище Стара Загора. Въпреки трудностите през есента и през тази пролет за извеждане на опитите, посевите (в парцелките – б. р.) с хибриди на авторитетните селекционни фирми РАПУЛ и ЗААТЕН-УНИОН, тук, са в едно задоволително състояние.
На това демонстрационно поле представяме 3 от най-важните ни хибриди рапица, на които ще акцентираме т. г., в предстоящата сеитбена кампания, а също показваме пшеници, царевици, слънчогледи, семена от които Рапул България доставя на българския пазар.
Защо казвам, че представяме тук най-важните ни хибриди рапица?
Затова, защото, от този момент нататък – това са хибридите, които са стожерите в нашето портфолио. Именно те са с 4 устойчивостти на различни болести и неприятели и носят в себе си компонентите на успеха. Тук, в парцелките, производителите на рапица могат да видят тези рапични хибриди: Матрикс CL и Беатрикс CL – клиърфийлд хибриди и Дъпло – конвенционален хибрид.
Това са хибриди, които са устойчиви на жълта вироза (TuYV), с допълнителен ген на устойчивост на фома (Rlm7), с допълнителна устойчивост на вертицилиум. Освен това, хибридите са и с изключително ефективно усвояване на азота (N), което се дължи на няколко техни качества: първо – на изключително бързият старт на тези рапици – което автоматично означава, че те могат да се сеят доста късно – краят на октомври, началото на ноември. Като абсолютно сигурно е, че хибридите ще се развият добре и до началото на зимата ще бъдат в подходяща фаза за успешно презимуване. Това, само по себе си, е предпоставка за развитието на една голяма листна маса, като същевременно и коренът се развива изключително много в дълбочина. Всичко това води до ефективно и 100-процентово усвояване на наличния азот в почвата. И респективно – до намаляване на азотните торови норми напролет, което, в сегашната ситуации с недостига и с много високите цени на торовете, би следвало да бъде едно от основните предимства, на които да обърнат внимание производителите на рапица.
Другото голямо предимство на тези рапични хибриди е устойчивостта на разпукване на шушулките, което ги прави изключително гъвкави по отношение на датата на жътвата, т. е., дали ще бъде пред „бялата жътва” или ще е след нея – това няма абсолютно никакво значение. Защото е гарантирано , че добивът няма да бъде загубен, благодарение на неразпукване на шушулките.
Като цяло това са хибриди, не само с голям генетически потенциал за добив, но и изключително висок производствен потенциал. През миналата година, не само в опитните полета, не само от скриинг опити, но и в масови полета, на които бяха представени тези хибриди, макар и на малко площи, защото те бяха изключително нови на пазара – добивите доближиха 500 кг/дка. На места дори надхвърлиха 500 кг/дка, така че не случайно, още в самото начало казах, че това са стожерите в обновеното ни портфолио.
Това са хибридите на които ще залагаме изключително много през предстоящата кампания – двата клиърфийлд хибрида за Северна България и конвенционалният Дъпло – за Южна България. Затова защото, именно с тях сме абсолютно убедени, че ще постигнем изключително високи добиви, от които ще бъдем доволни не само ние, но преди всичко нашите клиенти.
В портфолиото си имаме още много други хибриди рапица, които са не по-малко достойни от тези, които представяме тук, но, те, бих казала, че са хибриди за строго определени региони и при определени условия се представят изключително успешно, там където е тяхното място. За тази група хибриди ще разговаряме с всеки един производител, за да можем да ги препоръчаме за точното място, т. е. да отиват там, където хората имат оправдана стопанска полза от тях.
Докато Матрикс CL, Беатрикс CL и Дъпло са хибриди, които могат с еднакъв успех да се отглеждат успешно в цялата страна, включ., искам да подчертая, и при безорни и при технологии с минимални обработки дават високи добиви. Защото те са непретенциозни, което е рядко срещана характеристика за рапицата.
Фирма Рапул България има доста други новости, но с тях ще запознаем нашите клиенти на предстоящите открити дни, които ще бъдат в началото на юни в различни краища на България. Допълнителна информация за нашите хибриди и продукти, които предлагаме, може да бъде намерена във Фйесбук-страницата на фирмата, в уебсайта и естествено от търговските ни представители в страната.
Каним производителите да посетят откритите дни. Там ще видят в реални условия как се представят много повече наши хибриди, а ще научат и за новостите, които има при нас, и които не са малко. Ще дадем и малко история, защото тази години честваме 125 годишнината на една от нашите фирми и ще предложим много интересна информация. Предстои да поднесем и една приятна изненада на нашите клиенти, свързана с предстоящата рапична кампания и съм сигурна, че всички ще бъдат във възторг от нея и в същото време предлагаме нещо изключително полезно.


По темата работи: Яна Брезовска

Текстът е публикуван и в бр.6/юни 2022 г. на сп. „Практично земеделие”, който излиза от печат на 08-06-2022.

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *