Кои са подходящите рапични хибриди Декалб® с висок добивен потенциал за Северозападна България?

By on 15.06.2022 0 541 Views

Рапицата е изключително рентабилна земеделска култура, затова сега е моментът, когато земеделците трябва да вземат решение дали ще я отглеждат, коментира Милен Мильов, Регионален мениджър Централна Северна и Западна България в Байер КропСайанс пред земеделски производители, участващи във второто за сезона издание на Байер Агро Арена 2022 – с. Горна Митрополия, Център за агроиновации на Байер (08.06.2022 г.)
Културата може много успешно да надгради приходите в стопанството, подчерта експертът и продължи: – Байер предлага изключително добри комбинирани технологии за рапица: семена, плюс растителна защита, плюс консултации във всеки етап от производството – за фермерите, които биха стартирали в отглеждането на културата.
Макар като цяло в региона на Северозападна България рапицата да не е широко застъпена култура, тя има място в стопанствата. През 2022 година (за предстоящата сеитбена кампания) Байер ще предложи 12 рапчини хибрида на пазара: 6 конвенционални и 6 по Клиърфийлд технологията. За земеделците, които ще засяват рапица, най-важно е първо – веднага да направят обработки на полетата след жътвата на пшеницата, така че да имат готовност за сеитба при благоприятни условия. И разбира се, много важно е подберат правилно хибридите, които ще засеят. Особено препоръчително е да направят един микс от рапчини хибриди, които имат различни периоди на зрялост – ранни, средноранни и среднокъсни хибриди.
Подходящи за условията на Северозападна България от портфолиото рапици на Декалб® – конвенционални хибриди, са:
ДК Експектейшън – ранен хибрид, с изключително висок потенциал за добив, и с висока и стабилна генетическа защита от фома и жълта вироза;
ДК Ексайтед – нов, среднокъсен хибрид, който е от две години на пазара. Отличава се с много висок добивен потенциал. През миналата година имаше полета, в които той достигна добив от над 600 кг/дка.
ДК Експоуз – нов хибрид в сегмента на късната рапица, с висок добивен потенциал. И който има място в земеделските площи на стопанството, за да разнообрази микса от видовете рапични хибриди по показателя зрялост.
По отношение на клиърфийлд хибридите, изключително успешно в Северна България се представя ДК Импрешън CL. Един доказал се продукт през последните 8 години на българския пазар. Късен хибрид с изключително висок добивен потенциал и изключително добра пластичност по отношение на условията на отглеждане
Ранни хибриди в клиърфийлд сегмента, подходящи за Северна България също, са: ДК Имув CL и ДК Имплемент CL.
Има и две нови предложения от Байер в клиърфийлд сегмента: нов късен хибрид ДК Импринт CL и нов средноранен хибрид ДК Имортъл CL, които със сигурност ще намерят място в земеделските стопанства, отглеждащи рапица.
В заключение, М. Мильов напомни, че рапицата е най-добрият предшественик на пшеницата в сеитбооборота, както и за популярната формула: 100, 100, 100. Т. е., рапицата винаги дава с 100 кг/дка по-висок добив от слънчогледа; цената й почти винаги е с 100 лв. на тон по-висока и след това – пшеницата дава с 100 кг повече от декар при предшественик рапица отколкото при слънчоглед. Това е и една от причините стопаните да отглеждат рапица, подчерта експертът.

08. 06. 2022 г., Екип на Байер КропСайанс за Централна Северна и Западна България – Байер Агро Арена – Горна Митрополия

По темата работи : Яна Брезовска