• Home
  • Растителна защита
  • торове
  • семена
  • <span class="bread-current bread-4969" title="Клиърфийлд рапични хибриди на Декалб®,подходящи за ферми в Южна България">Клиърфийлд рапични хибриди на Декалб®,подходящи за ферми в Южна България

Клиърфийлд рапични хибриди на Декалб®,
подходящи за ферми в Южна България

By on 30.06.2022 0 494 Views

Портфолиото на Байер с рапица за т. г. включва 12 хибрида, 6 от които са по технологията Клиъфийлд и 6 са конвенционални. На полето в с. Свободен, представяме гамата от клиъфийлд хибриди, тъй като в Южна България това е един утвърден технологичен сегмент, който се развива с много бързи темпове през изминалите години. И в момента, почти 60% от рапицата в Южна България е по технологията Клиърфийлд, информира Николай Черкезов, Регионален мениджър в Байер КропСайанс, по време на проведената Байер Агро Арена 2022 – в тази локация.
Тук представяме 4 от клиърфийлд рапични хибриди на Декалб, като тези четири продукта са най-популярните за момента и те покриват всички необходими зрелостти за едно оптимално разпределяне на портфолиото във всяка една ферма, в Южна България, каза експертът и продължи:
ДК Имув CL е най-ранния ни продукт както по време на цъфтеж, така и на узряване. Продуктът има впечатляващо бързо развитие през зимния сезон. Напролет – неговият старт също е оптимален. По принцип, за ранните хибриди е характерно по-ниският им добивен потенциал, но ДК Имув CL прави изключение. Защото добивните му възможности са изключително високи и въпреки неговата ранозрялост, те, се доближават до тези на средно късните хибриди.
ДК Имортъл CL – също е продукт от технологията Клиъфийлд. Нов продукт – премиерата му беше през миналата година. Средноранен хибрид. Това е най-предпочитаната зрялост в Южна България. Средноранен и като цъфтеж и като узряване. Изключително пластичен продукт. Гъвкав по отношение на условията на отглеждане, а също и по отношение на почви, торене и климатични условия. Това, което го отличава от останалите клиърфийлд продукти е, че той притежава и характеристиката устойчивост на жълта вироза. На практика това е и първият клиърфийлд хибрид, който е с такава устойчивост. ДК Имортъл CL е хибрид с изключително висок добивен потенциал, и това се потвърждава за втора година в масови посеви в България. Продуктът има капацитетът да замести пазарният лидер ДК Имарет CL. Тук, в посева също се вижда, че ДК Имортъл CL има изключително насищане с шушулки както по основното стъбло, така и по разклоненията. Това, което прави силно впечатление, е дължината на шушулката, съответно и броят зърна в нея. И в допълнение към всичко това е и високият хектолитър – едрината на семената. Това са основните фактори, които формират крайния добивен резултат.
ДК Имарет CL е една легенда в нашето портфолио. Продукт, който е изключително популярен в България. На практика той е № 1 и е най-продавания продукт за 2021 г. Площите, засети с него в страната, са близо 200 хил. дка, което е 14 % пазарен дял на хибрида между всички близо 100 хибрида, предлагани на българския пазар. Какви са причините за тази голяма популярност? Те са комплексни. Фермерите имат с този хибрид спокойствие от сеитбата до прибирането. Той е изключително пластичен по отношение средата на отглеждане. Подходящ е за всеки един регион на страната, за всяка една ферма, за всяко едно поле. Средноранен продукт. Преди зимата се развива изключително добре, напролет стартът му също е оптимален. И както всички хибриди от генетиката Декалб – без изключение, хибридът има висока устойчивост на неразпукване на шушулките и генетична устойчивост на фома. Хибридът има и висока толерантност на паразита „синя китка”, който е основен бич в рапичното производство за България.
ДК Импринт CL е средно късен хибрид, чиято премиера беше миналата година в страната. Неговата роля е да замени легендата ДК Импрешън CL, въпреки че т. г., в нашето портфолио ще имаме и двата продукта. Но определено ДК Импринт CL има потенциала да смени и да надгради ДК Импрешън CL.
Това, което отличава ДК Импринт CL от предшественика му, е неговото по-буйно развитие. Продуктът определено е с интензивен профил, което означава, че предпочита по-запасени почви с хранителни вещества и влага. Предпочита и по-завишени торови норми. Когато тези условия бъдат осигурени, хибридът се отплаща с много висок добив. Притежава бързо първоначално развитие, въпреки че е средно късен. Преди зимата се развива много добре и влиза в критичния период в оптимална фаза. Има буйно развитие и като цяло формира много и дълги разклонения. Чушките са изпълнени със зърно с високо хектолитрово тегло.
Препоръчваме този хибрид да заема около 20 % от общо засятата рапица във фермата. В съчетание с благоприятни условия, ДК Импринт CL ще осигури едни висок добив от рапица и така ще се вдигне средния добив от културата в съответното стопанство.

Б. р. – Статията е авторска и е публикувана в бр. 6/юни 2022 г. на сп. „Практично земеделие”