С 7% намалява производството на царевични семена в ЕС за тази година

By on 14.07.2022 0 378 Views

С 84 500 хектара френската програма за производство на царевични семена за 2022/23 г. остава относително стабилна в сравнение с 2021 г. и утвърждава Франция като водещ европейски производител на царевични семена, съобщава сайтът https://www.maizeinfrance.com/.

Броят на отглежданите сортове също е относително стабилен и възлиза на 2439 (срещу 2450 през 2021 г.), включително стерилните форми. От друга страна, броят на фермерите във Франция, участващи в производството на царевица за семена, е намалял с 5 процента през 2022 г., като последното преброяване показва 3229.

Що се отнася до производството на семена от царевица в ЕС, предвидено за следващата производствена година, тенденцията е леко надолу – 7 процента до 174 000 хектара. Разбивката по държави показва 14-процентов спад в Румъния и 16-процентен спад в Унгария. Площите също намаляват в Австрия и Словакия, но са стабилни в Полша и Германия, и леко нарастват в Италия. Извън ЕС спадът, който се изчислява за Украйна, не пада под –24 процента, което показва устойчивостта на местната производствена мрежа, въпреки конфликта с Русия.

Цялостното развитие на културите е задоволително в целия ЕС, тъй като царевицата навлиза в периода на цъфтеж и последващия критичен период на опрашване. Температурните суми се натрупват бързо по време на ранните етапи на растеж на културата и цъфтежът, т. г., започва около десет дни по-рано. Въпреки това, тъй като времето беше сухо през тези етапи в повечето производствени региони, има повишена нужда от напояване, информира специализираният сайт.

(ПЗ)