• Home
  • Технологии
  • Изключителни добиви – до 490 кг/дка – от най-новата селекция рапица от PIONEER® в Бургаска област

Изключителни добиви – до 490 кг/дка – от най-новата селекция рапица от PIONEER® в Бургаска област

By on 26.07.2022 0 498 Views


За впечатляващи резултати, получени при жътвата (юли 2022 г.) на рапичните хибриди от най-новата селекция с марката PIONEER® в Бургаска област, информира Пенчо Янев, Регионален агроном-консултант на CortevaAgricience ™ Югоизточна България – обл. Бургас (на заглавната снимка).

Експертът съобщи данните пред земеделски производители от региона, посетили демонстрационното поле на компанията (21.07.2022 г.) в землището на Земеделска кооперация „Мъглен”, с. Мъглен, община Айтос, където имаха възможност да разгледат и да се запознаят със стопанските, агрономическите характеристиките и развитието към момента на три от най-новите хибриди слънчоглед на PIONEER® по технологията Clearfiild® Plus.
Предвид предстоящата сеитбена кампания на рапица 2022, фермерите проявиха подчертан професионален интерес от резултатите, получени от рапичните хибриди на компанията, които тази година са реколтирани в региона.
Ето информацията, която Пенчо Янев съобщи на производителите и клиентите от дистрибуторските фирми на Кортева (в резюме, със съкращения):
-Както е известно, ние от CortevaAgricience ™, всяка година залагаме опити с най-новите ни продукти и предложения от пртфолиото, включително и в сегмента семена рапица. Сега, след приключилата вече жътва, мога да съобщя резултатите (добив от декар в кг), които получихме т. г. от 3 демонстрационни полета с рапица, съответно в с. Деветак – 6 конвеционални хибриди рапица; с. Винарско – същите 6 конвенционални хибриди и в с. Търстиково – 3 хибрида по технология Clearfiild®.
От справката (б. а. – всички присъстващи на събитието я получиха на хартиен носител; Може да се разгледа и тук – под края на основния текст), се виждат резултатите и клиентите, които проявяват интерес могат допълнително да се информират от производителите, на чиито полета са изведени опитите, подчерта П. Янев.
Особено впечатляващи са резултатите от хибрид РТ264 – 490 кг/дка в локация с. Деветак, РТ303 – 484 кг/дка – с. Дветак, РТ303 – 425 кг/дка – с. Винарско, РТ302 – 460 кг/дка с. Деветак и същия хибрид – 404 кг/дка в с. Винарско; От хибридите по Clearfiild® технологията, в с. Тръстиково са отчетени следните резултати: РХ125CL – 341 кг/дка, РТ279CL – 377 кг/дка, РТ305CL – 384 кг/дка.
Акцентът в нашата Рапична кампания 2022 – при конвенционалната рапица, са: хибридите PT264, PT275, PT293, РТ302 и РТ303, подчерта П. Янев и продължи: -Това са средностъблени рапици, които са високо толерантни към най-важната икономическа болест за културата – на фома. Особено новият хибриди РТ303 (Pioneer® Protector® Sclerotinia). Това вече е нашата ТОП-селекция, с изключително високо ниво на толерантност на склеротиния – една от най-вредонсните болести по културата.
Знае се, че в областта (б. а. – Бургаска обл.) е силно нарушен сеитбообортът на рапицата. Сее се през година рапица на едни и същи полета, заразата остава в почвите, така че при благоприятни условия болестите атакуват културата и съответно добивите са много по-ниски. В случая, РТ303 дава една гаранция за един стабилен добив, независимо от това дали е изведено последното пръскане срещу склеротния. Примерно, ако един неустойчив хибрид се разболее на 40-50%, при РТ303 – вероятността от нападение от склеротиния ще бъде от 4 до 10%, което е нищожно в сравнение с останалите неустойчиви рапици. Така че препоръчвам на клиентите да засеят тези рапици, за да имат определена гаранция за висок добив.
Друго предимство на изброените по-горе хибриди е качеството им да задържат по-дълго време шушулките неотворени. Това е много важна характеристика за рапицата, за да може растенията да останат със затворени шушулки до прибирането, за да няма разпиляване и загуби на зърно.
От Clearfiild® рапиците искам да насоча клиентите към РТ279CL и РТ200CL, които са доказани хибриди и от години се засяват в региона. Тази година, в масови полета, добивите – конкретно от РТ279CL бяха над 300 кг до декар. Клиентите са много доволни и заявките за този хибрид и за РТ200CL са добри.
Семената, които предлагаме са по 1,5 млн. бр. в торба, обеззаразени са с фунгицид и с Лумибио Келта®, биостимулант – който подпомага бързото и дружно поникване и развитието на младите растения.
Искам също да отбележа, че за тази кампания, цената на семената на нашите рапици остава близка до нивата отминалата година, така че това е изгодно, като се има предвид голямото поскъпване на почти всички ресурси, влагани в земеделското производство.
Искам също да насоча вниманието на клиентите ни, които отглеждат конвенционални рапици, че CortevaAgricience ™ вече предлага нов хербицид при културата – Белкар™. Заедно с добре познатите и доказалите се в практиката хербициди Галера Супер и Лонтрел, новият продукт, който клиентите ни приложиха миналата есен на много места, вече е разпознаваем. Фермерите останаха много доволни и запитванията за него вървят постоянно – дали ще имаме внос, дали ще има достатъчно количество и т. н. Белкар™ е много ефикасен хербицид, контролира всички широколистни плевели, които са проблем за рапицата, особено кръстоцветните – синап и дивата ряпа – трудно контролирани от съществуващи на пазара продукти. Неговото приложение трябва да бъде по-прецизно, в регистрираната доза. Ефектът му е прекрасен, още повече, че може да се прилага и при ниска температура на въздуха, защото е създаден на база на растителен хормон. Препоръките за приложение са есенно, след като 90% от културата е във фаза 6-ти лист. Действието му не се повлиява от влагата и температурата на почвата, което осигурява по-широк прозорец за третиране при нестабилните есенни температури.
Приложение 1

По темата работи: Яна Брезовска