За есенна сеитба 2022 – доказана и в България австрийска селекция зимен ечемик, зимна ръж и тритикале от SAATBAU LINZ

By on 16.08.2022 0 774 Views

Най-новите предложения за есенна сеитба 2022 – в портфолиото на ЛИДЕР КОНСУЛТИНГ – официален представител вече 7 години на австрийската селекционна компания SAATBAU LINZ включват: сорт многореден ечемик СЕНТА, високопротеиновият сорт пшеница АЛИКАНТУС, зимна твърда пшеница сорт САНДУР, ръж за биомаса ПАУЪРГРИЙН, рапичният хибрид ПИРОЛ и линейният сорт ИГИ. Също така е обърнато внимание на древните култури СПЕЛТА и ЛИМЕЦ, от които се внасят също семена по заявка. И още:
ЗИМЕН ЕЧЕМИК
По традиция австрийската селекция е много силна в този сегмент. В България ечемикът е райониран както на чернозем, така и на по-слаби почви, където се отплаща с по-високи добиви от пшеницата. Като култура ечемикът е много по-рентабилен, тъй като всички разходи за производството му са по-ниски от тези на пшеницата – сеитбената норма, торенето и растителната защита са по-икономични при отлични резултати – равни или по-високи добиви от пшеницата. Реализацията на ечемика е много бърза, разбира се, на малко по-ниска цена от пшеницата, но почти без изключение досега нивото на пряка печалба от ечемик е по-високо отколкото на пшеницата, когато говорим за неблагоприятни региони или условия.


Лентия

В страната се наложиха с голям успех сортовете многореден ечемик КАРМИНА и АДАЛИНА, а от 2021 г. и ЛЕНТИЯ, който е двуреден фуражен ечемик, но с много висок хектолитър и добиви като многореден.
ЗИМНА РЪЖ и ТРИТИКАЛЕ
По традиция предлагаме както ръж за хляб, така и за биомаса – за фураж като сенаж, силаж, зърно или за структуриране на почвата като междинна култура.


Сортовете тритикале с марката SAATBAU LINZ се наложиха като ценен и добивен елемент на сеитбооборота в неблагоприятни планински и полупланински райони. ТРИБОНУС и ТРИМАКСУС дават много високи резултати както при отглеждане за зърно, така и при добив на зелена маса.

Допълнителна информация:

тел.: 0886 628775

email: e.marinova @ leader-consulting.bg

https://www.leader-consulting.bg/