Новото сътрудничество между Bayer и Oerth Bio цели напредък в иновациите в защитата на културите

By on 24.01.2023 0 211 Views

Bayer и компанията за селскостопански биотехнологии Oerth Bio започват ново изследователско сътрудничество. Целта е да се разработи следващото поколение по-устойчиви продукти за растителна защита. Уникалната технология за разграждане на протеини, използвана от Oerth Bio, има потенциала да направи продуктите за растителна защита по-щадящи околната среда – една от целите на Bayer за устойчивост. Това трябва да стане възможно от една страна чрез по-ниска доза и от друга страна чрез по-добър профил на безопасност, се казва в съобщение глобалната компания Bayer, публикувано на 19 януари, т. г, на корпоративния й сайт:

https://www.bayer.com/media/neue-kooperation-von-bayer-und-oerth-bio-soll-innovationen-im-pflanzenschutz-voranbringen/

Oerth Bio е основана през 2019 г. от Leaps by Bayer, инвестиционното звено на Bayer, и Arvinas. Arvinas е биотехнологична компания за клинични изследвания, пионер в разработването на целеви молекули за разграждане на протеини за нови терапии, пише в информацията. PROTAC ® (PROteolysis TARgeting Chimera), патентованата технология за разграждане на протеини на Oerth Bio, първоначално е разработена за борба с рака и други трудни за лечение заболявания. Технологията разкрива иновативни възможности за напълно нови решения в защитата на културите и за по-устойчиво на климата земеделие. Oerth Bio е първата и единствена компания, която проучва земеделски решения, базирани на PROTAC ® технология, се твърди в публикацията.
„Фермерите по света се нуждаят от надеждни и устойчиви решения за защита на културите. Технологията PROTAC за разграждане на протеини е нов, обещаващ път за разработване на специално създадени технологии“, казва д-р. Робърт Райтер, ръководител на отдел „Проучване и развитие“ в Отдела за култури на Bayer. „Технологията за разграждане на протеини вече се използва в медицината. Предполагаме, че това ще бъде важен крайъгълен камък за разработването на нови продукти за растителна защита, които имат много по-малко въздействие върху околната среда. Работата на Oerth Bio се оказа обещаваща и ние очакваме с нетърпение следващата фаза на нашето сътрудничество.“
В допълнение се подчертава, че молекулите, разработени от Oerth Bio за целенасочено разграждане на протеини, отварят възможности за разработване на продукти с висока прецизност, които позволяват използване на по-ниска доза и противодействат на биологичната резистентност. Молекулите са предназначени да атакуват само един целеви протеин. По този начин не се засягат нецелеви и полезни организми. Молекулите PROTAC ® активират специален, естествено протичащ процес в целевите организми. Благодарение на изключително прецизното въздействие на молекулите, се прекъсват само много специфични процеси в плевелите, болестите или насекомите. Тези комбинирани свойства откриват иновативен път за разработване на нови продукти за растителна защита, които са едновременно екологични и високоефективни.
На снимката: Учените от Oerth Bio оценяват молекулите на PROTAC;

Източник: виж. посоченият по-горе линк

(ПЗ)