2023 – Слънчогледови хибриди с характер от БАСФ

By on 30.01.2023 0 367 Views

Защо хибриди с характер, обърна се към земеделците Божидар Бонев, Продуктов мениджър маслодайни култури – Семена и РЗ в БАСФ България – Решения в земеделието, в началото на презентацията си в сегмента слънчогледови хибриди от новото портфолио на компанията (б. р. – по време на Националния огросеминар, организиран от наз в края на м. г.) и поясни: – Защото съвременното производство на слънчоглед изисква именно такива хибриди. Ето част от презентацията му в резюме:
Какво представляват хибридите на БАСФ?
Те се вписват в няколко категории, които са неразривно свързани. Първата от тях – сигурност и стабилност на полето. Защото много отдавна стана ясно, че само потенциал за добив не е достатъчен, когато искаме да постигнем високи резултати. Нужна е и стабилност, за да се подкрепи този потенциал. На второ място – технологична комплексност, защото има толкова предизвикателства на полето, че не може да се лишим от новите технологии. Те ни трябват, за да може година след година да се добавя нещо ново към производството. И на трето място – висока конкурентност. Тя дава усещането, че имаме възможностите да вървим напред, че разполагаме с възможностите да поддържаме нивото на генетиката и да сме все по-успешни.
Комплексна генетика за стабилни добиви се получава, като стоим близо до проблематиката. Селекцията на БАСФ се прави в Южна Европа и е създадена да работи в тази част на континента, и в т. ч. – конкретно в България. Това ни поставя в изключително благоприятно положение, защото на практика получаваме една изключително адаптирана към местните условия генетика и вероятността да постигнем това, което очакваме от хибридите е много висока.
Още за хибридите слънчоглед от БАСФ – сигурност при абиотичен стрес. Несъмнено, това с което разполагаме е сухоустойчивост на хибридите. Това е важно, защото освен глобалното затопляне и глобалните климатични промени, все по-високите температури и засушавания, то нашата страна е разделена и на две части – Северна и Южна с различни климатични условия. В Южна България, всяка година добивите са с около 25% по-ниски. Така че, ние сме длъжни да отговорим и на предизвикателствата, които фермерите от Южна България имат.
Генетическа защита срещу синя китка. Едва ли има фермер, който да омаловажава този проблем. Веднъж заселил се паразитът синя китка на полетата, след това 20 години семената й се запазват жизнени в почвата. Поради тази причина, БАСФ създава хибриди, които да бъдат с генетическа устойчивост на синя китка, включвайки последните съществуващи към момента най-модерни гени.
Атрактивни стопански показатели. И в тази насока БАСФ работи изключително сериозно и предлага хибриди, които са с висока масленост от една страна и във високоолеиновото направление от друга. Това са хибриди, които носят нужните качества, за да задоволят изискванията на пазара на маслодайни култури.
Всички възможности и всички технологии на отглеждане. БАСФ е водеща компания в технологиите при слънчоглед. Хибридите, които създаваме, са високопродуктивни и адаптирани към условията на средата, както и опазване от болести – последно поколение генетическа защита срещу мана и синя китка, ефективен контрол върху плевели и синя китка и т.н.
Това, което ви предлагаме за сезон 2023, е едно изключително добре окомплектовано, много внимателно подбрано портфолио от 8 хибрида, вече във всички технологични сегменти. Портфолио, което може да задоволи всички потребности на фермерите – производители на слънчоглед.
Създадени в Южна Европа и адаптирани в България (резултатите го доказват – б. р.) най-новите предложения, включени в портфолиото на БАСФ за 2023 година, са: Акордис CLP и ИнСън 222 CLP, които дават категорична заявка за много висока конкурентност. Резултатите от тях показват 3 % по-високи резултати в Северна България и 5% по-високи в Южна България спрямо най-утвърдените и най-използваните хибриди слънчоглед на пазара. За отбелязване е, че хибридите на БАСФ показват много висока конкурентност в Южна България, защото те са категоричен атестат за това, как могат да работят в среда, в която има сериозно засушаване, коментира Б. Бонев.
БАСФ е единствената компания, която отбелязва такъв голям ръст през последните 10-12 години, а именно – трикратен пазарен ръст при семена слънчоглед за последните 3 стопански сезона. Това е благодарение на генетиката, която предлагаме. Хибриди, които са изключително надеждни, високо технологични, много стабилни. Хибриди, които могат да задоволят всички изисквания на пазара и на средата. Тава са хибриди с характер от БАСФ за по-успешно българско земеделие, каза в заключение Божидар Бонев.
По темата работи: Яна Брезовска
Б. р. – Статията е авторска и пълният й текст е публикуван в бр. 1/януари 2023 г. на сп. „Практично земеделие“, който може да бъде намерен в разпространителската мрежа в цялата страна.