• Home
  • Технологии
  • Кога е най-подходящото време за третиране с продукти за растителна защита – сутрин или вечер?

Кога е най-подходящото време за третиране с продукти за растителна защита – сутрин или вечер?

By on 02.02.2023 0 576 Views

За да се отговори на този въпрос, трябва да се имат предвид три критерия: начина на действие на използвания продукт (пестицид), времето на годината и липсата на вятър, се посочва в статия (2022 г.) на ARVALIS – френски селскостопански технически институт за приложни изследвания в секторите на зърнените култури, картофите, лен, семена на царевица, сорго и тютюн.
При пръскането всичко е въпрос на хигрометрия: какъвто и да е продуктът и обемът на приложената смес, необходимо е да се стремим към максимална хигрометрия, за да ограничим загубите на продукта чрез изпаряване. А добрите условия на влажност започват от 60%, което често се случва сутрин и вечер, четем по-нататък в публикацията, която тук предлагаме адаптирана, с оглед на предстоящия активен сезон за вегетационните пръскания при земеделските култури. Ето и най-важните акценти в публикацията:
За предпочитане е сутрин, когато се прилагат препарати, които проникват през корените или контактни продукти
В случай на използване на продукти, които проникват през корените и контактни продукти (които действат там, където попаднат върху растенията), влажността на въздуха не влияе пряко на тяхната ефективност. Следователно те могат да се прилагат както сутрин, така и вечер. Но тъй като всяко третиране трябва да се извършва и при липса на вятър, за предпочитане е да се третира сутрин, период, когато вятърът обикновено е по-слаб, отколкото вечер.
Системните продукти се нуждаят от висока влажност, за да действат
За системните продукти мотивите са малко по-различни, тъй като влажността е важен фактор за тяхната ефективност: те трябва да проникнат в растението, за да действат. За целта те трябва да преодолеят кутикулата (б. р.-външното покртие/епидермис/ на листата. Тази восъчна мембрана е естествена бариера, която позволява на растенията да задържат влагата си. Обикновено тя е много компресиран и следователно водоустойчива. Единственият начин, когато продуктът може да премине през нея, тя е пропусклива. Това физиологично състояние на кутикулата възниква, когато растението се възползва от условията на „отглеждане“, тоест когато влажността е висока (> 70%) и температурите са меки (> 7°C). В края на зимата тези условия могат да бъдат налице през целия ден. Тогава няма значение дали третирането ще се извърши сутрин, по средата на деня или вечер, стига да няма вятър. Това важи особено за сулфонилуреите, прилагани от февруари.
През месеците май и юни условията на по-висока влажност обикновено се срещат сутрин и вечер. Но вечерта растението все още е под въздействието на топлинния стрес през деня. Следователно не е възприемчиво към продуктите. Затова се препоръчва системните продукти в края на нощта или сутрин по това време на годината.
Някои адюванти (фабрично добавени към прз) имат овлажняващ или хигроскопичен ефект, тоест ограничават изсъхването на капките. Такъв е случаят с адювантите на базата на амониев сулфат. Те могат да бъдат полезни в сухи години за повишаване на ефективността на продукта. Но в никакъв случай не позволяват да се преодолеят добрите хигрометрични условия.

Снимка: pixabay
(ПЗ)