Съвети за справяне с вируса на кафявото набраздяване ToBRFV се предлага в новия информационен център на Синджента

By on 13.02.2023 0 236 Views

· Онлайн порталът предоставя решения за намаляване на въздействието на вируса на кафявото набраздяване
· Вирусът ToBRFV може да намали с до 70% добива на плодове и е открит в най-малко 35 страни по света.
· Синджента обяви първите устойчиви на ToBRFV сортове домати през 2020 г., като продължава разработката на нови и високоустойчиви сортове.
· Новият информационен център ToBRFV предоставя списъци със стъпки за изпълнение, инфографики, видеоклипове за обучение и безплатен бюлетин, за да позволи на производителите на домати да защитят своите култури.

13.2.2023 г. – София, България
От 2015 г. вирусът на кафявото набраздяване (ToBRFV) оказва отрицателно въздействие върху производството на домати в най-малко 35 страни, като всяка година се появяват повече случаи. Тъй като вирусът се разпространява, производителите търсят решения, които да помогнат за минимизиране на риска. Затова Синджента представя новия си онлайн Информационен център за ToBRFV, който предоставя още едно средство в борбата за здрави домати. Компанията е първата, която пусна на пазара домати, устойчиви на ToBRFV през 2020 г., с първите търговски насаждения през 2021 г. и информацията, която ще предоставяме се основава на богатия ни опит.
Производителите могат да се регистрират в Информационния център, за да научават първи за новостите отнасящи се до ToBRFV и да получат допълнителна информация и новини от Синджента в борбата срещу този опустошителен вирус.
“Вирусът на кафявото набраздяване, имаше голямо въздействие върху производителите” каза Рууд Каагман, глобален портфолио мениджър за домати в Синджента. Всъщност земеделците могат да загубят до 70% от продукцията си поради вируса и той се разпространява бързо. В следствие на това разширената устойчивост ще бъде вградена в портфолиото на сортове домати на компанията през следващите няколко години.

Изследванията за допълнителна защита, включително нови начини на отглеждане, продължават. Дотогава производителите могат да предприемат някои мерки, за да намалят разпространението на този вирус. . Информационният център за ToBRFV на Синджента предоставя практически съвети за защита на реколтата от домати.
Достъп до полезни съвети за справяне с ToBRFV
Тъй като ToBRFV се разпространява лесно върху дрехи, аксесоари, оборудване и инструменти, важно е да се следват строги хигиенни мерки, за да се сведе до минимум рискът от разпространение от оранжерия в оранжерия или от поле на поле. Информационният център за ToBRFV предоставя полезни съвети за намаляване на риска от предаване, включително видео, списък със стъпки за изпълнение и инфографика. Те могат да бъдат изтеглени, отпечатани и разлепени в оранжерийните пространства, за да информират служителите и гостите за най-добрите практики за безопасност на доматените култури.


Посетителите ще намерят и информация за това какво представлява вирусът на кафявото набраздяване (ToBRFV) (на снимката – симптоми), за да обучат служителите си за предотвратяването му. Освен това налични са по-подробни детайли за това какво представлява вирусът, къде се е разпространил и какво прави Синджента, за да си партнира с производителите.

За повече информация посетете информационния център на www.syngentavegetables.com/ToBRFV, сайта на Синджента в България www.syngenta.bg или нашата Facebook страница.

Екипът на Синджента в България и по света постоянно е в помощ на производителите както с качествени продукти, така и с експертни съвети и техническа помощ. За повече информация и връзка със Синджента България:

https://www.syngenta.bg/vegetable/ekip-zelenchukovi-semena