Lidea с революционни стъпки в селекцията на соргото и подобрява пазара за реализация на продукцията

By on 13.02.2023 0 343 Views

Земеделски производители от цялата страна се отзоваха на поканата на фирма Лидеа България да участват в специализиран семинар, посветен на културата сорго (Арбанаси, гр. Велико Търново, 07. 02.2023 г.), които с подчертан професионален интерес участваха в дискусиите.
„Мисията на Lidea както в България, така и на всички пазари, е с грижа за екосистемата – да създава и да доставя персонализирани устойчиви решения на многовидови семена, които да генерират стойност за земеделските производители през цялата година“, каза Мартин Величков – Мениджър на Lidea за България, Сърбия и Гърция, приветствайки земеделците. Той обърна внимание на предизвикателствата пред които са изправени страните от Европа в икономически и геополитически план, в т. ч. и породените от глобалното затопляне, особено в областта на земеделското производство. В тази връзка, ние от Lidea, провеждаме настоящия национален семинар за соргото, като добра алтернативна култура за земеделско производство, точно в условията на ежегодно повтарящото се засушаване. Надяваме се, да ви бъдем полезни, защото Lidea е компанията с най-голямото портфолио със сорго в Европа и предлагаме високопотенциални хибриди, адаптиран и към всякакви климатични условия, подчерта М. Величков.
Организирането на специализирания семинар за сорго в България е част от Европейски проект на фирма Lidea, като поредица от подобни събития в редица държави – Румъния, Унгария, Сърбия и др., каза пред журналисти от специализирани медии Станой Михов – Продуктов и технически мениджър в Лидеа България, който презентира в залата качествата на културата на бъдещето и като алтернатива за устойчиво земеделие в условията на климатическите промени, поради изключителната си гъвкавост.
Целта е да информираме земеделските производители от различните страни за тенденциите относно пазара на соргото, добрите практики за отглеждането му и приложението в различните индустрии, посочи експертът и продължи: – Ние смятаме, че соргото е една печеливша култура както за земеделския производител, така и по веригата в последващите процеси при преработването му в продукти за крайните потребители и в животновъдството като фураж, в т. ч. и като висококачествен силаж с много добра усвояемост. Това е алтернативна култура с много качества. За земеделския производител те са: по-ниска себестойност на продукцията; по-ниски разходи за производство спрямо други култури, като добивите са равни или по-големи в трудни условия и това го прави изключително печелившо за земеделците. От друга страна, качествата на зърното на соргото са много и може да се използват в различни преработвателни индустрии: за храна на хората, за фураж на животните. Тенденциите, които се наблюдават в Европа, показват, че търсенето на сорго като суровина за индустриите все повече се увеличава. Увеличават се и площите, заети с културата, нараства и търсенето на продукти от крайния потребител.
Фирма Lidea предлага на българския пазар семена от хибриди сорго от най-ново поколение с доказани качества, хибриди, които са абсолютно подходящи за нашите условия и които са тествани в различни региони на страната, съобщи експертът. Според мен, коментира той, в Южна България – соргото може да се наложи включително и в сеитбооборота, вместо царевица. Знае се, че в тази част на страната двуполното отглеждане на пшеница – слънчоглед не е добра практика от агрономическа гледна точка, и тук соргото може да заеме място като трета култура и да обогати ротацията, което е значително предимство. Друго негово предимство е, че то има много по-ниска потребност от торови норми спрямо другите полски култури и от там – себестойността на продукцията му се понижава. Всички знаем, особено през последните години, че с рязкото повишаване на цените на торовете, които са основно перо в разходите по отглеждане, се намалява и печалбата в стопанствата. Тъй като соргото е култура сравнително устойчива на нападение от вредители, разходите за пестициди също са по-ниски спрямо другите култури. При соргото ние не препоръчваме употребата на фунгициди, прилага се почвен хербицид и инсектициди за контрол на листни въшки, поясни Ст. Михов.
Най-новото, което фирма Лидеа България тази година ще представи на демо полетата, а за следващата година вече ще имаме и семена за продажба, е никосулфуронустойчиво сорго, което дава изключителна свобода на земеделските производители при избора на поле, в зависимост от заплевеляването. Защото вече имаме 100-процентово решение при вегетационно третиране срещу житни плевели, а това беше една от основните спирачки за избора – дали да се отглежда сорго или да не се отглежда, каза още експертът.
Другата важна новина за земеделците, която съобщи Ст. Михов, е, че на европейско ниво фирма Lidea е успяла да постигне колаборация с фирма Axerial, която се е ангажирала да дистрибутира хибриди сорго на компанията и след това да изкупува обратно крайната продукция от производителите. (Б. а. – Това беше потвърдено и представители на Аксериал България пред земеделците в рамките на семинара.)
Тава са революционни стъпки при соргото, което ще даде тласък на развитието на култура както в Европа, така и в България, каза в заключение Станой Михов.
По темата работи: Яна Брезовска
Б. р. – очаквайте в мартенския брой на сп. „Практично земеделие“ технологични препоръки за отглеждане на сорго, предоставени на изданието от експерти на Лидея България.