• Home
  • Новини
  • Приемът на проекти за компенсации в рибарския отрасъл заради войната в Украйна продължава за 30 март

Приемът на проекти за компенсации в рибарския отрасъл заради войната в Украйна продължава за 30 март

By on 16.02.2023 0 218 Views

Промяна в Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 г. (ПМДР) ще даде възможност за подпомагане на операторите в сектор „Рибарство“ във връзка с последиците на войната на Русия срещу Украйна. Ръководителят на УО на Програмата Георги Събев е изпратил официалното заявление за изменение, съобщиха от земеделското министерство. То предвижда включване на четири нови компенсаторни мерки, като средствата, пренасочени за компенсиране на работещите в сектора, възлизат на 13 197 850 лв. безвъзмездна финансова помощ. Промяната е била съгласувана в рамките на неформалните преговори с Европейската комисия, след което бе официално изпратена за одобрение.
Изменението на Програмата позволява да се предоставя обезщетение за временно преустановяване на риболовните дейности, за пропуснати приходи и за допълнителните разходи, причинени от сътресението на пазара в под-секторите риболов, аквакултури и преработка.
Продължава приемът на проекти за предоставяне на компенсации за временно преустановяване на риболовна дейност. Той стартира през декември, а крайният срок е 30.03.2023 г.
Предстои обявяването на приеми за подпомагане на операторите в подсектор „Риболов“, за горива, за под-сектор „Аквакултури“ ще може да се кандидатства за подкрепа за фураж и горива, а за подсектор „Преработка“ – за суровини (риба и рибни продукти) и гориво, се казва още в съобщението.

(ПЗ)