• Home
  • Новини
  • Изследователите проследяват сагата с опитомяването на лозата отпреди 11500 години

Изследователите проследяват сагата с опитомяването на лозата отпреди 11500 години

By on 04.03.2023 0 205 Views

Проучването на международен екип, публикувано на 3-ти март, т. г., в „Science“, разкрива два независими центъра на опитомяване, преди 11 500 години, в Кавказ и в Плодородния полумесец, благодарение на дешифрирането на генома на стотици култивирани разновидности и диви форми, съобщава онлайн изданието на френския в. Le Monde (www.lemonde.fr).

Къде и кога са опитомени лозите? Макар и митично, това събитие сякаш се е разтворило в мъглата на времето, пише авторката на статията Флоранс Розиер. Много улики, особено текстови, сочеха към Кавказ (сегашни Грузия, Армения и Азербайджан) и околните области. Според Библията Ной ще засади първите си лози след потопа на планината Арарат, в източната част на Анадола. А в Епоса за Гилгамеш, приказка отпреди четири хиляди години, се казва, че кралят на Урук се е срещнал с „винарката“ (отговорна за производството и продажбата на скъпоценната напитка) в Дилмун, в днешния Персийски Залив. Що се отнася до думата „вино“, тя произлиза от термини, съществуващи в Анатолия и Кавказ, което води до индоевропейския корен *wVn , след това до гръцките термини οίνός и латинските vinum .
Учените от своя страна остават разделени. За някои е имало само едно опитомяване в Кавказ. За други има две, като второто се е случило в Плодородния полумесец, люлката на земеделието (регион на Близкия изток, който се простира от Мъртво море до Персийския залив – включващ днешните Израел, Ливан, остров Кипър, части от Йордания, Сирия и Ирак, Югоизточна Турция, достигащ плодородните земи около делтата и северното поречие на река Нил в Египет.). Що се отнася до времето на това опитомяване, то също остава мъгляво. Според две проучвания, публикувани през 2017 и 2018 г., например, то датира отпреди около 8000 години.
Сега, за пореден път ДНК си каза думата. И историята, както ни разказват изследователи в списание Science на 3 март, променя тези представи. Международен екип е дешифрирал генома на около 1600 култивирани сорта (сортове грозде) и 840 диви форми. Проучванията им дават основание да предположат, че опитомяването на лозата е станало преди 11 500 години, в цитираните два географски региона.
Снимка: pixabay
Адаптация: ПЗ