• Home
  • Новини
  • Приемът по авансовото плащане по украинската помощ ще започне скоро, твърди Явор Гечев

Приемът по авансовото плащане по украинската помощ ще започне скоро, твърди Явор Гечев

By on 06.03.2023 0 327 Views

Приемът по авансовото плащане по украинската помощ ще започне съвсем скоро. Това е обявил министърът на земеделието Явор Гечев при откриването на проведеното днес заседание на Консултативния съвет по животновъдство, цитиран от пресслужбата на земеделското министерство. Съвета се провежда в Тракийският университет-Стара Загора. Министър Гечев е апелирал към участниците в Съвета да разгледат внимателно и моделите на технологични карти, както и съответните методики, преди да бъдат придвижени към Селскостопанска академия за изготвянето на цялостна методика. Той е напомнил, че петък е и срокът за подаване на заявления на браншовите организации за включване в Мониторинговия комитет. И е обяснил, че там е мястото, където ще бъдат обсъждани официално всички предложения за промени в Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони за периода 2023-2027 г.
Той е апелирал стопаните да бъдат активни в предложенията си за промени по Плана и ги уверява, че всички те ще бъдат разгледани по същество. „Търсим широка промяна на Стратегическия план в редица компоненти не само по отношение на различните ставки, но и по отношение на вече заявеното желание от нас за преразглеждане на някои от екологичните параметри и съответно на заложените изисквания в стратегията „От фермата до трапезата“, каза в заключение министър Гечев.
По време на заседанието представителите на бранша са отчели затрудненото положение, в което се намира секторът и са поискали да бъдат направени индексации на ставките спрямо инфлационния коефициент. Като предпоставка за това животновъдите са посочили изкупната цена на млякото, както и вносът на стоки от Украйна.
Експерти от дирекция „Животновъдство“ в Министерството на земеделието са представили справка за извършените проверки в млекопреработвателни предприятия в цялата страна. Данните сочат, че се извършва доставка на мляко от други държави, но не е спряно и изкупуването на българско мляко. През януари и февруари вносът е около 30%, основно от страни от ЕС. Инспектирани са както малки, така и големи мандри.
Общите данни за вноса на сурово краве мляко през януари показват, че той е повече от 56,4 хил. тона, което е 6,5% от общото количество мляко. За сравнение в предишните години вносът варира между 5 и 7%.
(ПЗ)