• Home
  • Новини
  • Цената на слънчогледовото олио в момента се доближава до тази на палмавото малсо, по оценка на САРА

Цената на слънчогледовото олио в момента се доближава до тази на палмавото малсо, по оценка на САРА

By on 13.03.2023 0 155 Views

В рубриката „ Очаквания за развитието на производството и търговията със зърнени и маслодайни“, публикувана в последния бюлетин ва САРА №2, февруари 2023 г. (Център за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA), се посочва, че FOB цените от Русия в края на февруари продължават да са низходящи, като FOB цените при хлебната пшеница – 300 US$/т, ечемик – 271 US$/т, фуражна пшеница – 260 US$/т, царевицата – 274 US$/т. FOB цената на слънчогледово олио е 1050 US$/т и в момента се доближава до цената на палмовото масло, където обичайно е с около 40% по-скъпо.
По данни на USDA 2022/23 година е сред найдобрите за пшеницата, с прибрани количества от 781 млн.т. Силната реколта за пшеница от Австралия – 38 млн.т., дава шанс цените да вървят леко надолу въпреки, че световните запаси се топят с 7-8% от нивата за последните години.
FOB цените на палмово масло от Малайзия към февруари макар да остават под 1000 $US леко се повишават заради наводненията в двете основни страни производителки Индонезия и Малайзия.
Макар цените на зърнените и маслодайните култури да се понижават през последните няколко месеца най-вече заради по-слабото световно търсене, те продължава да са с около 5% по-високи към същия период на миналата година, с изключение на слънчогледа. По-голяма яснота за ценовите тенденции при есенниците през тази година ще има след средата на април, информират от CAPA.
(ПЗ)