• Home
  • Новини
  • Китайска компания  проучва възможности за преработка на 1 млн. тона царевица у нас

Китайска компания  проучва възможности за преработка на 1 млн. тона царевица у нас

By on 18.03.2023 0 182 Views

Плановете си за мащабна инвестиция в преработката на зърнени култури представи в Министерството на земеделието китайска компания, един от лидерите в света в областта на биоферментацията, съобщи пресцентърът на министерството.
„България е традиционен производител на висококачествено зърно и страната ни има възможности и за преработката му. Имаме благоприятни почвено-климатични условия, железопътна и пристанищна инфраструктура и дългогодишни традиции в индустрията“, е казал заместник-министърът на земеделието Тодор Джиков по време на срещата с предприемачите.
Инвеститорите от „Фуфън Груп Лимитид“ са заявили, че проучват възможностите в няколко европейски страни, включително конкретни региони в България, като са посочили, че бъдещият завод ще осигури около 2000 нови работни места, а общата инвестиция е планирано да достигне 1,2 млрд. евро. Годишно се предвижда новият завод да потребява 1 млн. тона царевица. Компанията възнамерява да закупува основно местно произведена царевица, а в случай, че местното производство е недостатъчно, да внася от близки дестинации.
В срещата е участвал и заместник-министър Георги Събев.

(ПЗ)