• Home
  • Новини
  • Явор Гечев първи блокира международния път край Видин, солидарен със зърнопроизводителите

Явор Гечев първи блокира международния път край Видин, солидарен със зърнопроизводителите

By on 29.03.2023 0 197 Views

Служебният министърът на земеделието Явор Гечев, се е включил лично в протеста на зърнопроизводителите, пристигнали с тракторите си на международен път Е79 край Видин. От репортажа на Рени Христова, кореспондент на БТВ – излъчен в обедните новини на медията, стана ясно, че Явор Гечев се е качил в едни от тракторите на фермерите и първи е блокирал пътя.
Стотици земеделски производители са се включили в първия ден на националния протеста край Видин, който бе обявен вчера от Националната асоциация на зърнопроизводителите. Там със своите трактори са пристигнали земеделци не само от областта, но и от регионите на Враца, Монтана и Пазарджик, съобщи още кореспондентката.
„Истината е, че има големи количества зърно в България. Те все още не са продадени. Ще чакаме и нова реколта. Да, има частични плащания от Европейската комисия, предстоящи по-скоро, но нито една субсидия не може да замести дохода на земеделските производители. Искам ясно да се чуе и от нашите колеги в Брюксел, че държавите, които са по-близко до конфликта в Украйна, плащат много, много по-висока цена и солидарността в Европа трябва да бъде не само към държавите, а и към собствените земеделски производители. Това е изключително важно и трябва Европа да реагира. И се надявам да реагира по-бързо“, каза Явор Гечев пред микрофона кореспондентката
Министър Гечев е допълнил, че утре (30-03) на срещата си с президента и на предстоящите срещи с Европейската комисия – България, заедно с други засегнати държави ще настояват за допълнителни мерки, съобщи Рени Христова.
Както вече е известно, вчера, Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) разпространи съобщение, че организира ефективни протестни действия на 29.03.2023 г. (сряда), 30.03.2023 г. (четвъртък) и 31.03.2023 г. (петък) от 10.00 ч. на граничните пунктове при Видин, Русе, Силистра и Кардам. Основно искане е – да не се удължава за България действието на РЕГЛАМЕНТ (ЕС) 2022/870 на Европейския парламент и на Съвета от 30 май 2022 година, касаещ безмитния внос на стоки от селскостопански произход от Украйна. Българските зърнопроизводители са подложени на засилващ се натиск от интензивния украински внос на зърнени и маслодайни култури в страната, който блокира изцяло търговията на родното производство Складовете на земеделските производители са пълни със залежала продукция. Пазар за българското зърно няма, а жътвата предстои след два месеца. Новата реколта няма къде да бъде прибрана и няма изгледи ситуацията да се подобри, ако украинският внос на селскостопански стоки в страната продължи, са част от аргументите на българските земеделци.
Снимка: Фейсбук/илюстративна
(ПЗ)