КОРАГЕН® 20 СК – модерното решение от ФМС срещу неприятели по царевица

By on 04.04.2023 0 406 Views

Днес производството на пресни храни е изправено пред нови предизвикателства и непрекъснато променящи се изисквания по отношение на контрола на неприятелите. Един от основните проблеми на всеки производител на царевица са щетите причинени от Царевичния стъблопробивач (Ostrinia nubilaris) и Нощенките (Helicoverpa armigera, Spodoptera exigua, Spodoptera litoralis), и свързания с тях риск от поява на микотоксини. Неприятелите от една страна могат значително да намалят добива, а наличието на микотоксини да направи невъзможна продажбата на продукцията.
ЦАРЕВИЧЕН СТЪБЛOПРОБИВАЧ
Царевичният стъблoпробивач е много сериозен неприятел по царевицата, като напада и някои зеленчукови култури със стъбло, достатъчно голямо, за да може ларвата да навлезе в него. В зависимост от климатичните условия, царевичният стъблoпробивач развива 2 поколения на година.
Женските снасят яйцата на купчинки от по 10-40 в сухите остатъци под листата. След около седмица, развиващите се ларви може да се забележат през прозиращите яйца.

При царевицата ларвата се храни с почти всички части на растението (листа, свила, стъбло, кочан), но най-сериозните повреди нанася по стъблата, прегризвайки в тях тунели, които в последствие водят до пречупване на растенията. Допълнително прегризаните тунели, от друга страна, създават предпоставки за нападение от гъбни патогени и развитие на микотоксини.
МОДЕРНОТО РЕШЕНИЕ ОТ ФМС СРЕЩУ НЕПРИЯТЕЛИТЕ ПО ЦАРЕВИЦА
Инсектицидът Кораген® 20 СК e отлично модерно средство за борба срещу царевичния стъблопробивач и нощенките, като осигурява висока ефикасност при ниска доза на употреба, притежава дълъг период на защита, бързо спира храненето на вредителите, спомага за увеличаване на качеството и количеството на зърното и няма негативно действие върху полезните видове.
Кораген® 20 СК е инсектицид от ново поколение, от химичната група на антраниламиди, притежаващ принципно нов начин на действие. Той е модулатор на рианидиновите рецептори, които играят важна роля при мускулната активност. След приемането му насекомите престават да съкращават мускулите, настъпва парализа и смърт.
Предвид краткия период, през който ларвата се развива на открито, преди да се вгризе в стъблото, за успешния контрол на царевичния стъблопробивач е много важно да се определи точният момент за третиране с инсектицид. Третиране с Кораген® 20 СК в доза 10-15 мл/дка се препоръчва 5-7 дни след засичане пик на летежа на възрастните и при достигане на ИПВ на царевичния стъблопробивач. В зависимост от климатичните условия и спецификата на отделните рагиони, пикът може да бъде засечен след 7-ми лист до изметляване на царевицата.
За точно отчитане на този пик и извеждане на правилна борба е необходимо да бъдат поставени феромонови уловки.

Повече информация: https://www.fmcagro.bg

На снимките: Повреди от ларвата на царевичния стъблопробивач по стъбло на царевица
Б. Р. – Как да защитете и останалите си култури от неприятели – доматен миниращ молец, плодови червеи, колорадски бръмбар и др. с Кораген® 20 СК – четете в априлския бр. 4/2023 г. на сп. „Практично земеделие“, който ще бъде на вестникарския пазар в страната – на 7-ми април

Next Post

05.04.2023 0