• Home
  • Технологии
  • Актуалните предложения’ 2023 г. на UPL България при пшеница и пролетници – включват нови продукти за ефикасна растителна защита и уникални биостимулатори за висок добив

Актуалните предложения’ 2023 г. на UPL България при пшеница и пролетници – включват нови продукти за ефикасна растителна защита и уникални биостимулатори за висок добив

By on 17.05.2023 0 350 Views

Евгений Динев, Продуктов и технически мениджър на UPL за България (15 май, 2023 г., БАТА АГРО2023, гр. Стара Загора) пред сп. „Практично земеделие“ и www.praktichnozemedelie.com:

-Отново и тази година, фирма UPL участва на ежегодното земеделско изложение БАТА АГРО 2023. До жътвата остават не повече от 30-40 дни и това е ключовият момент, в който трябва да изберем растителната защита за пшеницата до прибирането й. На всички полета, първото пръскане е направено, посевите са запазени, но наблюдаваме развитие през последните дни и седмици на ръжди – и най-вече на жълта. Знаете, колко бързо се разпространява жълтата ръжда. Затова земеделските производители трябва да бъдат изключително внимателни, да обследват своите посеви и където се налага – да направят още едно, последно третиране, за да се запази потенциала на културата и да се получат високи добиви и добра доходност.
Предложението на UPL за второ фунгицидно третиране при пшеница е комбинацията между азоксистробин и тетраконазол. Продуктът с активно вещество азоксистробин, който предлага UPL, е ЗОКСИС, с концентрация 250 г/л и тетраконазол – ЕМИНЕНТ. ЗОКСИС® е познат продукт на българския пазар – азоксистробинът е неразделна част от фунгицидните третирания на земеделските производители, и не е необходимо да влизам в детайли. Тук искам да изтъкна само, че правилното позициониране на продукта реално идва сега – от флагов лист до изкласяване на пшеницата. Тогава той ще бъде най-полезен за растението, ще забави стареенето на растителните клетки, което ще позволи на културата да удължи вегетацията си с 3 до 5 дни и сортовете да постигнат максималния си потенциал, който има заложен към момента.
Какво е характерно за продукта ЕМИНЕНТ (а. в. тетраконазол). Това е триазолов продукт, но уникалното е, че за първи път този триазол, през миналата година, се използва в пшеница. Ефикасността му е равна на тази на останалите триазоли, но при него разликата е, че липсва каквато й да е резистнентност, защото никога досега не е използван в пшеница. Така че, по този начин, с комбинацията ЗОКСИС и ЕМИНЕНТ – можем да си гарантираме абсолютно спокойствие до жътва.
Следващите две култури, които са на дневен ред – са слънчогледът и царевицата. Макар и малко да се закъсня със сеитбата на пролетниците, те вече са поникнали на повечето полета в страната. Слънчогледът на места е на втора двойка листа, дори отива на трета и неминуемо идва моментът за хербицидното третиране. Знаем какъв конкурент са плевелите на културните растения, няма как да се пренебрегне дори и минимално заплевеляване.
UPL е лидер при балурицидите при слънчоглед с двата продукта ПАНТЕРА и СЕЛЕКТ СУПЕР. Няма земеделски производител, който да не използва тези два продукта. Искам да направя само едно разграничение между двата и да дам препоръки кой от продуктите, кога да се използва. ПАНТЕРА е перфектен, най-добрият продукт за борба с балур. Контролира цялото житно заплевеляване, но когато преимущественото заплевеляване е от балур, тогава препоръчваме използването на ПАНТЕРА. Докато СЕЛЕКТ СУПЕР е ненадминат продукт за борба с власатката, овисигта и райграса. Ако във вашето поле има повече овсига, власатка или райграс, тогава бих препоръчал да използвате СЕЛЕКТ СУПЕР. Разбира се, препоръчително е третирането да става в по-ранни фази от развитието на плевелите. Ако поради една или друга причина вече е пропусната фазата и ако плевелите са прекалено големи, тогава препоръките са – да се използва ПАНТЕРА. Той е по-добър при прераснали плевели.
За първа година UPL предлага и нов продукт – КАЛИБРА КАРБО. Препоръката за употреба е със или веднага след хербицидното третиране в слънчогледа. Като той ще помогне най-вече да се преодолее хербицидният стрес от противошироколистни хербициди. Знаем, че винаги след третиране с хербицид против широколистни плевели в слънчоглед има един стрес за растенията. Затова, за да се преодолее той по-лесно при културата и за да се увеличи добивът, е препоръчително винаги да се използват биостимулатори, по възможност – няколко дни след третирането. КАЛИБРА КАРБО е продуктът, който UPL ще представи през 2023 година. Уникален биостимулатор, без аналог. Това е комбинация от филтрат от морски водорасли – Ascophyllum nodosum и аминокиселини. Няма друг такъв продукт на пазара, който да комбинира от една страна биостимулатор – който ще помогне за по-лесно преодоляване на абиотичен стрес и по-бързо и по-добро усвояване на хранителни елементи от почвата. И от друга страна – аминокиселините, които ще увеличат скоростта на метаболизма на растенията и по този начин по-бързо ще се излезе от стреса, в който неминуемо ще се намира слънчогледът.
Когато културата е във фаза бутонизация, тогава може да се използва познатия вече на производителите МУЛТОЛЕО. Той е високоефективен биостимулатор на база филтрат от водорасли GA 142 и високо съдържание на водоразтворим Бор (В), специално разработена технология, активизираща физиологията на хранене на растенията.
И при другата култура, което е актуална в сезона от основните за страната – царевицата, препоръката на UPL е да се прилжожи една нова комбинация от хербициди. Знае се, че хербицидните третирания са ключови за добива от културата и по това се различават добрите земеделци от посредствените. Нашето предложение включва по-различно активно вещество – флуроксипир, което е ненадминато в борбата с поветицата. Търговското име на продукта е МИНСТРЕЛ (200 гр./литър флуроксипир). През последните години виждаме, че поради една или друга причина, най-вече при безоранните технологии и все по-малкото обработки, които се прилагат на полето – поветицата се превръща в едни сериозен плевел за земеделците. И единственото решение за контрол е флуроксипирът. МИНСТРЕЛ е вегетационен противошироколистен хербицид, има контрол и над други плевели, но за да имаме пълен контрол върху абсолютно целия спектър – препоръчваме включването на новия продукт, който предлагаме от тази година КАЛИМБА – с познатото активно вещество дикамба. Комбинацията от флуроксипир и дикамба ще ви помогне да си изберете абсолютно безкомпромисно растителната защита.
Знаем колко закъсняха сеитбите на пролетниците тази година. Вече сме месец май, а царевицата е на втори-трети лист в най-добрия случай. Ниските температури затрудняват усвояването на фосфора. За да помогнем на културата да преодолее стреса, препоръчваме да се приложи най-добрият биостимулатор ТОНИВИТ, който ще стимулира развитието на кореновата система и надземната маса на културата. Активните вещества в продукта са на база филтрат от водорасли GA, комбинирани с водоразтворим фосфор (Р).
Това са предложенията за 2023 г. , актуални към момента от UPL.
Желая на всички земеделски производители успешна жътва!

По темата работи: Яна Брезовска