• Home
  • Технологии
  • Кампания 2023 – ЛИДЕР КОНСУЛТИНГ – Богат избор на сортове висококачествени хлебни пшеници от австрийската марка SAATBAU LINZ

Кампания 2023 – ЛИДЕР КОНСУЛТИНГ – Богат избор на сортове висококачествени хлебни пшеници от австрийската марка SAATBAU LINZ

By on 12.06.2023 0 266 Views

Ние, от Лидер Консултинг, на българския пазар, представяме австрийската марка пшеници SAATBAU LINZ, които са предимно хлебни, с високо качество, подчерта Евелина Маринова, Търговски директор на фирмата, пред многото фермери, посетили открития ден, организиран на домополето в землището на с. Радишево, обл. Плевен (01. 06- 2023 г.). Всяка година, на откритите ни дни, присъстват и представители на големи български мелници, които работят системно с наши висококачествени хлебни сортове и договорират продукция, казо още тя и допълни: – При високопротеиновите пшеници цената е доста по-висока. В този сегмент, от години сме пазарен лидер и имаме сортове, продукцията от които се изкупува с предимство. Разбира се, производителите трябва да познават и тънкостите при отглеждането им, ние имаме и разработка по въпроса.
Сорт ТОНАЖ, който показваме тук, е единствената ни фуражна пшеница. Късен сорт – не е подходящ за района на Плевен, но в Софийско, където вегетацията е дълга, се отглежда с успех. Подходящ е и за Добруджа, без районите, които са близо до морето. Така че ТОНАЖ е за места с по-дълга вегетация – там реализира пълния си добивен потенциал.
За полските райони нашите най-предлаганите сортове са ШЕВИНЬОН и АПЕКСУС – доказано високодобивни.

ШЕВИНьОН е масова хлебна пшеница, а АПЕКСУС се числи към качествените хлебни пшеници. Към този сегмент се отнасят пшениците с изключителни параметри, като много висок глутен, висок хектолитър, високи падащи числа и др. Тези два сорта са първенците ни по продажби. АПЕКСУС, освен че е високодобивен, е и една от най-ранните пшеници, които предлагаме.

В масовите посеви, в страната, се представя отлично – с високи и стабилни добиви. Попада в скалата на хубавите хлебни висококачествени пшеници според австрийската класация за качество. АКТИВУС е също висококачествена пшеница, която се представя добре с високи добиви и е много сухоустойчива. Поради това, че е по-висок сорт, съответно дава и повече слама. Интересно е да размислим, че при новите зелени практики за екологизиране на земеделието, сламата намира мястото си като органичен ресурс и може да има принос към увеличаване на органиката в почвата.
Следващите сортове в опита са представители на високопротеиновите пшеници в нашето портфолио.
АУРЕЛИУС е високачествена пшеница със склонност да прави висок протеин.

В тази група е и АРАМЕУС – най-новата премиум пшеница. В опитното поле не сме сложили АРТИМУС, който получихме малко по-късно. АРТИМУС е сорт качествена пшеница с изключително висок добив и рекордни резултати в европейски изпитвания.
Сортовете ВЕНЕЦИЯ (ечемик) и АРТИМУС, за последните три години, са показали много високи резултати в сравнение с други европейски сортове, изпитвани в Централна Европа – в региони, със сходни на нашите климатични условия.
В следващите парцели сме заложили високопротеинови сортове. Те съдържат много висок процент протеин. През миналата година, в отделни партиди зърно, протеинът е стигал до 21 %, глутенът до 40 %, падащите числа се движат около 400 и отговарят на всички характеристики за подобрители на висококачествени брашна, с които работят най-големите мелници. Миналата година, като нов, високопротеинов сорт в портфолиото ни влезе АЛИКАНТУС. Той е малко по-високодобивен от АЛБЕРТУС. Сега, според изпитванията, се очаква АРАМЕУС да реализира още по-висок добив. Такава е водещата тенденция в селекцията понастоящем в този сегмент – да се запази качеството и протеина, но да се увеличи и добива от тези специфични пшеници. Препоръчваме ги като икономически изгодни за райони, в които културата няма много голям потенциал като добив по обективни причини (по-ниско плодородни почви и т. н.). Там, протеиновите пшеници, ще ви дадат същия добив като фуражните, но с много по-добро качество на зърното. При правилна култивация на почвите и при прилагането на правилните лостове, вкл. биостимулатори – много добри добиви се получават и от почви, различни от черонземите. При всички случаи, както се вижда и тук, на това демополе, с прилагане на биостимулатор, в случая Microfertile® Plant, растенията са подпомогнати в изхранването си, в растителната защита и в усвояването на необходимите им хранителни вещества от почвата, подадени чрез основното торене.
Ние, експертите от фирма Лидер Консултинг, вече имаме голяма практика и много натрупан опит в България със сортовете житни култури, които ви показваме тук и смятам, че и технологично можем да си бъдем полезни, се обърна към фермерите Евелина Маринова. Тя представи още и сорта АЛБЕРТУС – доказала се висококачествена пшеница, от 9-та група, останал един от малкото сортове с абсолютно висок протеинов потенциал.
Като цяло австрийската селекция е много толерантна на болести, с отличен фитосанитарен статус.
Последните два сорта, показани тук, са твърди пшеници, към които интересът и пазарният им дял през последните две години отново се върна – основно в Южна България, но и в района на Добруджа и на други места, съобщи Евелина Маринова и продължи: – Сортът САНДУР, нов, който предлагаме е много интересен. Дава доста добри добиви и ако се съчетае с високо качество – намира много добър пазар при износ извън България.

Новите сортове твърда пшеница западна селекция, се адаптират и към климата на Северна България, за разлика от българските, които традиционно се отглеждат само в Южна България. След като успешно твърда пшеница се отглежда в Централна Европа , възможно е това да става и в Северна България, стига да се постига добра доходност, каза в заключение Е. Маринова.

Яна Брезовска
Б. а. – Цялата статия, включваща презентацията на сортовете ечемици, тритикале и ръж от SAATBAU LINZ, предлагани на българския пазар от Лидер Консултинг, показани но опитното поле в с. Радишево, с домакин СОРТОВИ СЕМЕНА 2002, може да прочетете в бр. 6/юни 2023 г. на сп. „Практично земеделие“. Изданието е на вестникарския пазар в страната от 09. 06. 2023 г.