Мана по слънчогледа – фактори, благоприятстващи нападението и развитието й

By on 17.06.2023 0 511 Views

В последните дни, зачестиха оплаквания в социалните мрежи и в публикации в различни сайтовие, че в посевите със слънчоглед се наблюдава нападение от мана. Между впрочем, такива оплаквания бяха регистрирани и през 2022 година. За да сме полезни на фермерите, тук публикуваме статия – отпечатана в бр. 5/май 2023 г., сп. „Практично земеделие“, относно факторите, благоприятстващи появата и развитието тази опасна болест, която би могла да доведе до повече от 50% загуба на продукция от културата, а и проблемът, за съжаление, като че ли да се задълбочава с всяка следваща стопанска година.
Маната по слънчогледа (Plasmopara helianthi f.sp., синоним P. halstedii) напада всичките растителни части на културата. По отношение на първичната инфекция, P. halstedii е почвен патоген, който освен в почвата – презимува и в растителни остатъци. Неговите ооспори служат като първичен инокулум за подземните тъкани на младите слънчогледови растения. Може също да се пренася от вятъра, причинявайки вторична инфекция на листата и/или съцветията. Ако случаят е последният, гъбата може също да се пренася от семена: засегнатите семена носят вътрешно мицел и/или ооспори. Обобщено този патоген се пренася главно от почвата и семената, но може да се пренася и от вятъра.
Болестта има две форми на проява – локална и системна. При системната форма инфекцията, намираща се в почвата прониква през кореновите власинки и епидермиса на младите коренчета, постепенно преминава отдолу нагоре и обхваща всички части на растенията. Болните растения изостават в развитието си, междувъзлията им остават скъсени, а образуваните пити са дребни, обърнати нагоре и стерилни. По най-долните листа се образуват петна, които се разрастват и обхващат целия лист. Стъблата и листата на болните растения са силно чупливи. Системната форма на болестта се проявява при температура 15-18°С и обилна влага. Именно такива са условията, които се наблюдават в по-голямата част на страната ни от средата на май и понастоящем (средата на юни).
(При локалната форма по листата се появяват разпръснато хлоротични петна, а по долната им страна се образува плътен, бял налеп. Локалната форма няма икономическо значение.)
Маната по слънчогледа се счита се за основно заболяване във всички страни, произвеждащи слънчоглед в Европа. В допълнение, в специализираната литература се съобщава, че толерантни към фунгициди изолати, както и нови патогенни раси на мана са се появили, разпространяват се и представляват заплаха за слънчогледовата култура на всички континенти, където се отглежда.
Причинител на болестта е гъбен патоген. Маната се развива силно при хладно и влажно време и в случаите, когато не се спазва сеитбообръщението.
Контрол
-За ограничаване на маната по слънчогледа е необходимо стриктно да се спазва 7-8-годишно сеитбообръщение с житни култури;
-Да се унищожават самосевките от слънчоглед;
-ДА СЕ СЕЯТ УСТОЙЧИВИ СОРТОВЕ И ХИБРИДИ;
-Сеитбата да се извършва в оптимални срокове при достигане на почвена температура, благоприятна за бързо развитие на младите растения и посевът да има оптимална гъстота;
-Редовно да се извършват прегледи на посевите и болните растения да се унищожават преди спорообразуването.
ОТ ХИМИЧЕСКИТЕ МЕРКИ за борба с болестта може да се извърши предсеитбено третиране на семената с фунгицида Ресиви – 10 мл/ 150 000 семена с раб. р-р 150-450 мл.
Или за сеитба да се използват фабрично третирани с фунгициди семена, които семенарските компании предлагат на пазара, като защита обикновено е до 6-7 лист от развитието на младите слънчогледови растения.
У нас, няма регистрирани химически средства, с които слънчогледът може да се третира по време на вегетацията.
(ПЗ)
На снимката: Типични симптоми на заразено с мана слънчогледово растение (системна форма) – изостанал растеж, дребни пити и петна по листата; Източник: https://onlinelibrary.wiley.com