• Home
  • Технологии
  • Запознайте се с представителите на ГРУПАТА НА СИЛНИТЕ: ТРИАТЛОН и ЮРЕК – новите хибриди рапица от RAPOOL – със стабилно високи добиви и при екстремни условия

Запознайте се с представителите на ГРУПАТА НА СИЛНИТЕ: ТРИАТЛОН и ЮРЕК – новите хибриди рапица от RAPOOL – със стабилно високи добиви и при екстремни условия

By on 19.06.2023 0 218 Views

Въпреки неблагоприятните условия наесен и късната и трудна сеитба, и в същото време благодарение на топлата зима, в момента, тук на полето в землището на с. Винарско, обл. Бургас (с домакин „Агроринг Инвест“ ООД), където повеждаме открит полски ден (06.06.2023 г.), виждаме добре развити рапици, което, разбира се, само може да ни радва и да очакваме положителни резултати, които да затвърдят още веднъж оптималното представяне на нашите хибриди от портфолиото на RAPOOL, дори и в такива – неблагоприятни условия. Това каза Таня Петкова, Управител на РАПУЛ БЪЛГАРИЯ (на заглавната снимка с фермери) и допълни: -Макар че не трябваше да казвам „дори“, защото всъщност, портфолиото на RAPOOL, което представяме тази година, е подбрано изцяло за условията на аклиматичен стрес, за неподходящо време за земеделските култури, за високи температури, за сушави години и въобще за ситуации, на които сме свидетели непрекъснато през последните няколко сезона. И въпреки условията, тези хибриди дават възможност да стигнем до едно рентабилно производство на рапица, защото трудните години, които напоследък изживяваме, и ние, и земеделците, единствено могат да ни накарат да се замислим какво трябва да променим. И как да се пригодим към климатичните условия, така че в крайна сметка да постигнем успех в рапичното производство. Като успехът се дължи не само на добивът (самоцелно) като добив, а да имаме достатъчно рентабилно производство, така че финансовият резултат в края на стопанската година да бъде удовлетворяващ.
Именно поради тези причини, сме подбрали рапични хибриди, които носят в себе си точно тези характеристики. Не случайно сме ги сложили в една своеобразна Група на СИЛНИТЕ, защото това наистина са едни силни продукти, които могат да оцелеят при трудни условия и накрая да ни дадат страхотни резултати.
Първият от хибридите в тази група (конвенционална рапица) е ТРИАТЛОН. Бих казала, че това е гвоздеят в нашето портфолио от конвенционалните хибриди. ТРИАТЛОН е нов, средно късен хибрид, за първа година го предлагаме на българския пазар. Иначе, разбира се, ние го познаваме много добре, защото години наред сме го изпитвали в условията на страната, за да мога, днес, с огромно задоволство и гордост да застана пред всички вас и да ви кажа, че това е продуктът, който наистина трябва да присъства във всяко едно стопанство, и продуктът, който може да направи всяко едно производство изключително рентабилно. Тук имаме един мощен хибрид, с много голяма биомаса, който има изключително бърз старт, което автоматично означава, че е много подходящ за късна сеитба. Засят по едно и също време с друг хибрид, напр. ЮРЕК, той го изпреварва два пъти по-бързо в развитието си. Така че нашата препоръка е, да се използва изключително за късна сеитба, което ще ни помогне правилно да планираме колко и къде ще сеем рапица и да чакаме ли валежите, което обикновено се случва в късна есен. А също и да не се притесняваме как ще се развие посевът. Това е хибрид, който напролет е с умерен старт, т. е. може да избегне повратните пролетни мразове, на които сме свидетели през последните години и да сме сигурни, че ще продължи да се развива без каквито и да било сътресения.
Следващият продукт, който също е нов в нашето портфолио и също е достоен представител на нашата Група на СИЛНИТЕ, е ЮРЕК. Хибридът е доста различен като биология, сравнен с ТРИАТЛОН. Първото нещо, което се забелязва и тук на полето, е това, че той е по-нисък от ТРИАТЛОН. Не развива такава огромна биомаса. Това е така, защото ЮРЕК е типичният хибрид за екстензивно производство. Тоест, тук, можем да сме малко по-пестеливи от към подхранване с торове, малко по-пестеливи и от растителна защита, в частност фунгициди. Защото това е ЮРЕК – хибрид, който е селектиран да бъде изключително устойчив на външните неблагоприятни фактори, включ. и на болести. Това е едни хибрид, който не се нуждае от кой знае колко много вложения, за да дава оптимален добив и в случая много стабилен. Типичен хибрид за екстензивно производство и в същото време с много добра устойчивост на жълта вироза и с изключително ефективно усвояване на азот, средно ранен и с много висока студоустойчивост.
Сп. „Практично земеделие“
Б. р. – Пълният текст „РАПИЦИТЕ в обновено портфолио на RAPOOL – силни решения за рентабилно производство“ ще бъде публикуван в бр. 7/юли 2023 г. на списание „Практично земеделие“ (Тук поместваме малка част, със съкращения). От него производителите на рапица ще се информират за агрономическите и пазарни характеристики и на други, предимно нови и актуални хибриди рапица, които фирма Рапул България ще предложи на нашия пазар за предстоящата сеитбена кампания 2023.