• Home
  • Технологии
  • При ечемик и тритикале – добиви над един тон не са рядкост, особено от новите сортове

При ечемик и тритикале – добиви над един тон не са рядкост, особено от новите сортове

By on 22.06.2023 0 374 Views

Ечемик ВЕНЕЦИЯ превъзхожда стандартите от най-новата селекция на много селекционни фирми
-В това стопанство – СОРТОВИ СЕМЕНА 2002, гр. Плевен, отглеждат доста ечемик, защото се знае, че на по-неблагоприятни почви културата се отплаща винаги по-добре, коментира Евелина Маринова, Търговски директор на Лидер Консултинг пред фермери и експерти, присъстващи на ОТКРИТ ДЕН С ПРОДУКТИТЕ НА SAATBAU LINZ – житни култури (01. 06. 2023 г.), проведен в опитното поле в землището на с. Радишево, обл. Плевен. Това е така и в близките села, независимо, че там е чернозем, напр. с. Згалево – ечемикът винаги дава повече продукция отколкото пшеницата. В този район ечемикът е любима култура, допълни г-жа Маринова и се аргументира: Нашите най-известни сортове (селекция SAATBAU LINZ, Австрия), сред тях и КАРМИНА – първият с който се прочухме – може да видите тук, в началото на демополето и по състоянието им, сами ще се убедите, че са заложили много високи добиви.
Следват парцелките със СЕНТА (нов) и АДАЛИНА, и може да наблюдавате колко много се различават на вид. СЕНТА е наследник на КАРМИНА, с много здраво стъбло. Виждате, че от бурите и дъждовете има малко полегнали стъбла, но е важно да се знае, че ечемикът дори и да полегне – винаги дава около тон добив от декар. Надежден е като култура, тъй като и разходите по отглеждането му са по-малки в сравнение с пшеницата. Макар цената на ечемика да е малко по-ниска, добивът от него на много места компенсира доходността, защото се получава повече продукция от засята площ с по-малко разходи.


АДАЛИНА, макар и да изглежда крехък (наведени класове – сортов белег), всъщност е най-продаваният, най-ранният ни ечемик в портфолиото. Бързо ще узрее, няма да се спаружи и е един от най-високодобивните. АДАЛИНА и ЛЕНТИЯ дават много висок хектолитър. АДАЛИНА е многореден, повечето ни ечемици са многоредни. От двуредните предлагаме ЛЕНТИЯ – също фуражен сорт, но прави хектолитър като пивоварен ечемик. Предлагаме и типични пивоварни ечемици, които тук не сме заложили в опита. Най-известният ни зимен пивоварен ечемик е МОНРО. Разбира се, предлагаме и пролетни ечемици.


Най-новият ни сорт ечемик, който сега е само в опити, и тук може да видите какви едри класове има, е ВЕНЕЦИЯ. От данни на колегите от Австрия (SAATBAU LINZ), последните три годишни изпитвания, не само в официални сортови опити, но и в други страни (в официални и демополета на техни дъщерни фирми), ВЕНЕЦИЯ превъзхожда стандартите от най-новата селекция на много фирми. По принцип ВЕНЕЦИЯ, в момента, е водещият нов сорт. За първа година, ако ни дадат семена, ще го включим в търговската си листа. Измерваме класове от този нов сорт до 18 см и е с изключително голям потенциал. И в Южна България, където сме го заложили в демополета, се представя по същия начин.
Изобщо, ечемикът е изключително благодатна култура, това мога да потвърдя и от моят опит като агроном, коментира Е. Маринова. Има известни конюнктурни обстоятелства от пазарна гледна точка, но който знае как да го отгледа, как да спести разходи и как да го продаде веднага на жътва, смятам, че винаги остава доволен от избора си, каза тя.
Тритикале


Сортовете тритикале, включени търговската ни листа, са изключително добивни, подчерта търговският директор на Лидер Консултинг и обясни: – Новият сорт ТРИМОНДО е пряко доказателство – при него измерваме клас до 20 см. А сортът ТРИБОНУС вече се е наложил като стандарт – за зърно и силаж. Имаме клиенти и от Северна и Южна България с големи животновъдни ферми, които работят с него.

Нашите сортове тритикале и по специално ТРИБОНУС са повече пшеничен тип, т. е., зърното повече прилича на пшеница, има по-висок хектолитър и затова и добивите му са доста високи. В Южна България, примерно на канелени и кафяви почви, културата се налага, защото дава добри добиви и при наличие на пазар производителите го оползотворяват максимално.
При тритикале и при ечемик – добиви над един тон не са рядкост и тази година по всичко личи, че ще бъдат много високи. Тук, в това землище, от ТРИБОНУС е прибиран добив от 1200 кг/дка, от ечемиците добивите са около 800-900 кг/дка, въпреки че почвите не са от най-плодородните (глинести, кисели и т. н.), каза в допълнение експертът.


Сп. „Практично земеделие“
Б. р. – Статията е авторска и е публикувана в бр. 6/юни 2023 г. на сп. „Практично земеделие“. В същия брой ще прочетете повече за цялостното портфолио житни на фирма Лидер Консултинг за Есенна кампания 2023 – официален представител на австрийската селекционна компания SAATBAU LINZ в България.