Баритон® Супер от Байер – един от малкото обеззаразители от висок клас причислен към втора група – подходящ за еко схеми

By on 23.06.2023 0 472 Views

Много от фермерите вземат решение за използване на обеззаразители още на старта, когато се ожъне реколтата. Искам да обърна внимание на един проблем, който се явява от няколко години, на много места в страната, каза Милен Мильов, Регионален мениджър Централна Северна и Западна България в Байер КропСайанс България, пред фермери, в рамките на платформата БАЙЕР АГРО АРЕНА 2023, с. Иново, обл. Видин (06. 06. 2023). Още от месец април се наблюдават жълти пшеници в различни полета, коментира експертът и обясни: – Това е в следствие на заразата от фузариум по културата. Фузариум е проблем, който се решава още чрез обеззаразителя – на първата стъпка от борбата с патогените по житните. Заболяването засяга както семената, така и листната маса през есенно-зимния сезон, флаговият лист през април, така и класовете в цъфтеж и зреене на пшеницата.
Фузариумът може да се контролира още в самото начало чрез използване на обеззаразители на семена. При заразените семена признаците се наблюдават още на старта като фузарийно кореново гниене, снежна плесен по растенията и др.
Баритон® Супер от Байер е продукт, който е с изключително добър профил по отношение на болестите при пшеница. Съдържа 3 активни вещества: тебуконазол, протиконазол и флудиоксонил с различен механизъм на действие. Благодарение на флудиоксонила дава отлична защита по отношение на снежната плесен, фузарийното кореново гниене, септория върху семената и разбира се, черна главня. Двата триазола, съвместно, също дават добра защита от снежна плесен, фузариум, кафява, праховита главня и синя плесен. Тоест, имаме един комплексен продукт за изключително тежки условия. Баритон® Супер е продукт, който от тази година е причислен към втора група за употреба – един от малкото обеззаразители от висок клас в тази група. Това има значение за фермерите при кандидатстването им за покриване на изискуеми параметри за получаване на плащания по еко схемите, включени за интервенции с евросубсидии в новия Стратегически план за развитие на земеделието и селските райони на Република България за периода 2023 – 2027 г.
Ето и другите предложения на Байер в сегмента на обеззаразителите на семена за есенна кампания 2023, който М. Мильов представи:
Редиго® Про – обеззаразител, съдържащ тебуконазол и протиоконазол. Реално това е продуктът с на-високо съдържание на протиоконазол при обеззаразителите. Протиоконазолът е триазол, който се справя много добре с проявите на фузариум, приложен и като обеззаразяване, така и като третиране на полето.
Ламадор® – един много добре познат продукт от фермерите, който все още е на българския пазар. Също е с комплексен профил срещу проявите на фузариум, твърда и праховита главня. Разликата между Ламадор® и Редиго®Про е това, че съотношението между тебуконазол и протиконазол е малко по-различно, но и двата обеззаразителя са много добре ангажирани по отношение опазването на семената и листната маса на пшеницата през есента и зимата.
Раксил® – все още поддържаме продуктът на пазара. Това е вторият обеззаразител от Байер, който е различна от първа група за употреба, а именно – в трета, непрофесионална категория. Раксил® е чист тебуконазол, който се използва за защита от твърда и праховита главня. Когато се използва Раксил®, трябва да се знае, че в ранна фаза на развитие на посева – късна есен или ранна пролет, ще се наложи третиране срещу фузариум. Такова третиране може да бъде направено със Солигор®, в доза 80 мл/дка, с Инпут® в доза – 80-100 мл/дка, за да се осигури чистота на посева в основата на стъблото на растенията.
Ламадор® Про – продукт за обеззаразяване на семена на ечемик. Съдържа в себе си активните вещества на Ламадор®, но има добавен и SDHI, който осигурява защита на посева от мрежести петна – до един месец след поникване.
Я. Брезовска
Б. р. – Статията е авторска и е част от разширен репортаж от събитието в с. Иново, обл. Видин – БАЙЕР АГРО АРЕНА 2023, който ще бъде публикуван в бр. 7/юли 2023 г., на сп. „Практично земеделие“. Изданието ще бъде на вестникарския пазар – от 7-ми юли, т. г.