Corteva Agriscience™ – предлага продукти и решения при растителната защита, повишаващи рентабилността от производството на българските фермери

By on 07.07.2023 0 270 Views

Царевица
Corteva Agriscience™ е фирма с богато портфолио от продукти за растителната защита при царевицата както при хербицидите срещу житни и широколистни плевели, така и за смесено заплевеляване, коментира Елена Андреева, агроном в отдел „Растителна защита“ към Кортева Агрисайънс България (за районите на Нова Загора – Стара Загора – Пловдив – Пазарджик), пред фермери, присъстващи на открит ден – ПОРТФОЛИО ФАРМ 2023, в землището на с. Катуница, Пловдивска област, с домакин ЗП Трендафил Илчев (27. 06. 2023 г.).
Тук, на това демонстрационно поле, където са заложени за изпитване 22 хибриди царевица с марката Pioneer® на Corteva®, е приложена резервоарна смес Кабадекс™ Екстра и Виктус® ОД, информира Е. Андреева (на снимката) и продължи: – Нашият хербицид Виктус® е ОД формулация. Това е чист никосулфурон (контролира едногодишни и многогодишни житни и някои широколистни плевели, включ. балур от коренища), който е много добър партньор на проивошироколистните ни хербициди при царевица: Кабадекс™ Екстра, Дерби® Супер Едно, Старане® Голд. Той действа и като прилепител, приложен в резервоарна смес за справяне с житни и широколистни плевели.
Новият продукт, който от тази година предлагаме на бългагските фермери е Утриша® N. Това е биостимулатор – азотофиксираща метилобактерия (Methylobacterium symbioticum), която спомага за усвояване на атмосферния азот от въздуха и го предоставя в усвоима форма на културата. Приложен, Утриша® N, с наземна техника по време на вегетацията на царевицата – между 6-ти и 8-ми лист на културата, се колонизира в цялото растение и спомага за по-добро усвояване както на атмосферния, така и на азота от вложените в почвата азотни торове. Утриша® N е ново решение за фермерите, което им дава възможност да реализират пълния добивен потенциал на царевицата в полетата си. Според нашите изследвания, Утриша® N добавя 4-5 кг азот, усвоен от въздуха по време на вегетация. Прилага се в ранните часове на деня – може да вали или да роси, или да е мъгливо, т. е., когато има висока въздушна влажност, за да може продуктът да се приеме максимално през отворените устица на растенията.
Другото ново решение, което предлагаме, е N-Лок® Супер – азотен стабилизатор. Особено подходящ за царевицата, която е азотолюбива култура и има нужда от допълнително хранене. N-Лок® Супер е под формата на микро-енкапсулирана емулсия, която има продължителна активност – до 12 седмици след приложение. Изисква се, при прилагане на N-Лок® Супер, почвената влага да е над 70%. Тогава продуктът спомага за ефективното усвояване на азотните торове от почвата и предотвратява загубата на азот. Така растенията запазват тургора си, имат подобрен здравен статус и реализират високия си потенциал за добив.
Като иновативна компания с развойна дейност, Corteva Agriscience™ разработва и предлага нови решения на партньорите си – земеделците, за да се справят с предизвикателствата в производството. През 2024 година се очаква регистрацията на новия ни продукт при слънчоглед – на базата на новото активно вещество Arylex Active ™, който е вегетационен хербицид за справяне с упоритите широколистни плевели. Основно ще бъде насочен за приложение в конвенционален слънчоглед, където няма решение за справяне с широколистните плевели. Но той може да бъде партньор и в технологиите при хибриди, толерантни на Експрес® 50 СГ и хибриди от Clearfield® сегмента. Ще се предлага на българския пазар заедно с прилепителя Виволт ™ 90. Моментът на приложение е, когато слънчогледът (масово в полето) е във фаза – над 4-ти същински лист. Освен това той може да бъде партньор в резервоарна смес с нашия хербицид Експрес® 50 СГ. Приложени двата хербицида, заедно или разделно, покриват напълно плевелния спектър при експрес-технологичните слънчогледи за справяне най-вече и с упоритите плевели, като бяла куча лобода, дива ряпа, синап и див коноп. При хибридите от имазамокс технологията, нашият съвет към фермерите е, да прилагат новия хербицид с разлика от 10 дни, като изберат, според състоянието на полета, кой от продуктите ще е подходящ за първо третиране и кой за второ.

Специални култури
Намираме се в сезон на активна вегетация при зеленчуковите култури. Кортева Агрисайънс има какво да предложи от портфолиото си и за специални култури, коментира Елена Андреева, специално за сп. „Практично земеделие“. Ето какво каза още тя:
Сега, при зеленчуковите, е важно да се изведе борбата срещу видовете трипс. Решението на Кортева е Екзалт ™ 25 СК. Приложен в доза 200 – 244 мл/дка, се справя с видовете трипс, както и с други гризещи и смучещи неприятели. Предлагаме и Клоузър® 120 СК – иновативен продукт, насочен единствено и само срещу смучещите неприятели, т. е. листни въшки и белокрилка, с които борбата се води много трудно. Срещу фитопатогените при зеленчуковите култури предлагаме Корсейт™ 60 ВГ за контрол на обикновена и кубинска мана. Продуктът може се приложи и срещу обикновена мана по лозата. Препоръчваме да се прилага в партньорство с продукт на база чиста мед.
Новият продукт от Кортева е Зорвег™ Винабел™ – нов фунгицид, с ново активно вещество и нов механизъм на действие срещу обикновена мана по лозата. Той се грижи както за опазване на ресата от патогена, така и на зърното в грозда. Препоръчвам да се използва в най-критичните фази от заразяването с мана – след прецъфтяване и при наливане на зърното. Много добър партньор на Зорвег™ Винабел™ е Талендо® Екстра, който е продукт за справяне с башнести мани. Двата продукта осигуряват пълна защита срещу патогените от обикновена и брашнеста мана в лозята.
Делегат™ 250 ВГ е нашето предложение за справяне с плодовите червеи, корогризачките и миниращите молци при овощните култури. Подходящ е и за интегрирана растителна защита.
Синеис ™ 480 СК е нашият биологичен продукт. Може са се използва както при зеленчукови култури така и при трайни, за справяне с видовете трипс и с всички други упорити неприятели.
По темата работи: Яна Брезовска

Б. а. – Статията е публикевана в бр. 7/юли 2023 г. на сп. „Практично земеделие“, който илезе от печат на 07.07.2023 г. Изднанието може да бъде намерено по вестникарските павилиони в страната.