• Home
  • Технологии
  • Пенчо Янев: Хибридите рапица от портфолиото на CORTEVA™, подходящи за Бургаска област, доказали се в производството

Пенчо Янев: Хибридите рапица от портфолиото на CORTEVA™, подходящи за Бургаска област, доказали се в производството

By on 06.08.2023 0 317 Views

По време на открития ден, проведен в землището на земеделската кооперация с. Мъглен, Бургаска област (юли, 2023 г.), Пенчо Янев, агроном консултант, регионален представител на Кортева Агрисайънс България за област Бургас (на снимката), представи на фермерите демополето с 6 бр. експрестолерантни хибриди от портфолиото на фирмата, които, въпреки екстремната суша в региона бяха в добро състояние и показаха висока адаптивност, благодарение на новата генетика с марката Pioneer®.
С оглед на предстоящата рапична кампания 2023 г., експертът анализира накратко агрономическите характеристики на най-подходящите за региона хибриди рапица от портфолиото на Кортева България и фокусира вниманието на фермерите, какви предимства имат те, които са доказани и в практиката на производителите на рапица от Бургаска област.
От клиърфийлд хибридите рапица предлагаме PT279CL, каза експертът и обясни: – Това е най-доброто ни предложение, доказан хибрид, вече 5-та година е в продажба и няма пропуски при него. Сравнявали сме го с всички други хибриди на конкурентни фирми и считаме, че се представя много добре. Но неговото голямо предимство е, че е с много висока масленост.
От конвенционалните рапици предлагаме няколко хибрида, като насочвам вниманието ви към РТ293 и РТ271. По принцип, това са хибриди с много висока зимоустойчивост. Знаете, че в Бургаска област рядко падат снегове, но двата хибрида се държат много добре през зимата и измръзванията са минимални.
От новата ни селекция препоръчвам РТ302 и РТ303, като последният е от линията Pioneer Protector® Sclerotinia – с много висока толерантност към тази болест, която е обща за слънчогледа и за рапицата, и при неправилен сеитбооборот, атакува много силно рапиците напролет, когато има условия. Така че, че там, където сте имали нападение от склеротиния, може да предпочетете хибрида РТ303. И двата хибрида имат много висока устойчивост и към жълта вироза при рапицата, посочи в заключение експертът.

Сп. „Практично земеделие“
Б. р. – Тази статия е част от публикация в бр. 8/2023 г. на сп. „Практично земеделие“, който излиза от печат на 9-ти август., т. г. В публикацията ще прочетете за резултатите от опита с експрестолерантните хибриди слънчоглед от Кортева България, за ефикасната растителна защита, изведена с продукти на фирмата и за новите биостимулатори, които предлага на пазара.