Батъл® Делта, хербицид – Утвърденото предложение на ФМС за борба със смесено заплевеляване при житни култури

By on 08.08.2023 0 348 Views

Батъл® Делта е ранно-вегетационен хербицид при житни култури за есенно третиране и успешно доказа своите качества вече три години на пазара за растителна защита при пшеница, ечемик, ръж и тритикале. Комбинацията от две различни по действие активни вещества под формата на суспензионен концентрат, флуфенацет и дифлуфеникан, е от важно значение за управлението на резистентността.
Резултатите от приложението показаха отличен контрол, като третираните полета дори и при много силно заплевеляване останаха чисти и житните култури имаха възможно да се развият оптимално без конкуренцията на икономически значимите плевели.
Хербицидът Батъл® Делта може да се прилага преди поникване или ранновегетационно от 1-ви до 3-ти лист на културата в доза 60 мл/дка. За постигане на максимален ефект при житните плевели, Батъл® Делта трябва да се прилага преди тяхното поникване (BBCH 00-09). Тогава ефектът на продукта е най-добър. Фазата на развитие на житните плевели е ключова при определяне на времето за прилагане. Колкото по-големи стават житните плевели, толкова повече намалява ефикасността на продукта, като не се препоръчва той да се прилага след 3-ти лист.
Батъл® Делта се справя отлично с житни плевели като див овес, лисича опашка и ветрушка, така и с трудните за борба овсига, власатка и видовете райграс. Хербицидът е безкомпромисен и с най-разпространените широколистни плевели, поникващи още от есента – полско и бръшлянолистно великденче, червена мъртва коприва, лайка, синап, мак и видове теменужки, както и самосевки рапица. Практиката показа, че най-добър контрол върху житните и широколистни плевели продуктът има, когато се приложи във фаза след сеитба, преди поникване. Не само това, но Батъл® Делта издържа дори и при сухи условия, а след появила се влага, продуктът се реактивира и показва отлични резултати.
След третиране с Батъл® Делта, растежът на плевелите се забавя още в рамките на няколко часа, а видимите симптоми са налице след няколко дни. Появяват се бели/лилави обезцветени участъци в зоната на контакт с хербицида. Тези обезцветени участъци постепенно нарастват, растенията се засукват и загиват в рамките на 2-4 седмици, в зависимост от големината на плевела и условията на околната среда. Чувствителните житни плевели често не успяват да поникнат.

На снимките са показани резултатите от приложението на хербицида Батъл® Делта в региона на Шумен през есента на 2021 година. Третираният участък (приложение след сеитба – преди поникване на пшеницата в доза 60 мл/дка – в ляво на снимката) е напълно чист от плевели, докато в контролата (в дясно на снимката) се срещат див овес, райграс, полска теменуга, великденче, червена мъртва коприва, полска ралица, лайка, подрумче и др. Миналата година продуктът показа отличен резултат, въпреки по-сухата есен на 2022.
Благодарение на чистите полета и премахване на плевелната конкуренция, земеделските производители могат да подсигурят оптимални условия за развитие на културите и успешно презимуване още от най-ранния етап на тяхното развитие.
Хербицидът Батъл® Делта налага нов стандарт при контрола на житни и широколистни плевели, осигурявайки висока селективност за културата и гъвкав момент на приложение.
Доверете се и разчитайте на продуктите на ФМС Агро България за чисти от плевели полета и здрави и устойчиви култури.

www.fmcagro.bg