Белкар™ ЕК – сигурно решение срещу кръстоцветни плевели вече и в конвенционална рапица

By on 28.08.2023 0 191 Views

Искам да ви информирам за предложението на Кортева при борбата с кръстоцветните плевели при конвенционалната рапица, с оглед на предстоящата рапична кампания 2023, сподели пред фермери Валентин Реджев, Регионален представител за Сливен, Ямбол, Бургас – агроном в отдел „Растителна защита“ към Кортева Агрисайънс България по време на откритите дни, организирани от фирмата т. г.
За третата година Коретва България предлага на пазара един изключителен продукт – Белкар™ ЕК, който намери ефективно приложение не само в конвенционалната технология, но може да се използва и при клиърфийлд и клиърфийлд плюс рапичните технологии, каза експертът. Новото активно вещество в продукта – Arylex™, може да контролира не само кръстоцветните плевели в рапицата – дива ряпа, синап и др., но много по-широк спектър от плевели като бяла куча лобода, видове здравец, лайка, полски мак, ралица. Досега нямахме продукт, който да контролира кръстоцветни плевели в рапица. С Белкар™ ЕК вече предлагаме една завършена технология, подчерта В. реджев. Моментът на приложение е през есента, в доза 50 мл/дка от 6-ти лист до началото на удължаване на стъблото на рапицата (BBCH 16-30). Продуктът е без ограничения за следващата култура в сеитбооборота.
При форсмажорните обстоятелства на изминалата есен и късното поникване на рапицата (б. р. – есен 2022), приложихме вариант – двукратно приложение на Белкар™ ЕК , т. е. разделно пръскане – два пъти с доза по 25 мл/дка през 10 дни, във фаза 2-4-ти лист на културата, разказа експертът. И в нашите опити, и в производствените полета на фермерите, резултатът по нищо не отстъпва на варианта, при който продуктът е приложен в пълната доза във фаза 6-ти лист, обясни той.
Кортева предлага на пазара и други два продукта от обновеното портфолио, разпознаваеми от фермерите – Галера™ Супер и Лонтрел® 72 СГ, посочи още В. Реджев и обясни:. Галера™ Супер е универсален продукт, който се използва в рапици по конвенционална и клиърдфийлд технологии Гарантира пълен контрол на всички плевели, включ. мак и ралица, но без такъв на кръстоцветни, за който вече имате на разположение Белкар™ ЕК.

Сп. „Практично земеделие“