• Home
  • Новини
  • Протестиращите земеделци освиркаха Кирил Вътев, но го изслушаха
19.09.2023

Протестиращите земеделци освиркаха Кирил Вътев, но го изслушаха

By praadmin 0 115 Views

Земеделският министър Кирил Вътев отиде при протестиращите земеделци, които се събраха от цялата страна на входа на София при Долни Богров. Той беше посрещнат с освирквания, а земеделските производители изляха прясно мляко на шосето при пристигането му, събщава https://dnes.dir.bg

Ето какво е споделилминистърът, цитиран от медията:

„Аз не съм професионален политик и вие много добре го знаете. Много добре познавам проблемите от повече от 30 години. Въпросът е как ще ги решим. Украйна е факт, от войната се промениха страшно много неща. Светът стана друг, а за съжаление заедно с още четири държави сме най-близо до войната и сме едни от най-потърпевшите заедно с още четири фронтови държави“.

Той е подчертал, че се отнася с уважение към техния справедлив протест – „всеки от вас се бори за своето право да произвежда и да получи заслуженото от това, което произвежда“. Натрупани били обаче проблеми от 30 години, които не са възникнали вчера, откогато е техният протест.

Кирил Вътев е обяснил, че според него, исканията на протестиращите са решении, но само тези, на които могат да бъдат намерени решения веднага. Сред тях е това, че за пропаднали площи се плаща на следващата календарна година, докато за тази година парите вече са освободени и се очакват заявленията.

„По първа точка – удължаване на забраната за внос от Украйна – знаете, че има един месец време. Вече губим четири дни от него, вместо да определим нашите искания за количествата, които можем да допуснем и за тези, които не искаме да допускаме“, обяснява К. Вътев.

„По втора точка – помощите за Украйна: осигурени са 150 милиона лева, чакаме да дойде нотификацията от ЕС. Другите 63 млн. лева също са осигурени, утре ще се издаде министерското постановление и ще заминат за нотификация. Знаете как се кандидатства. Който ги е заявил, ще ги получи“, е казал още министърът.

По четвърта точка, „великият de minimis“, както го нарича Вътев, има остатък, който в момента се разработва, за да може от страна на производителите да се приемат заявления и да бъдат платени парите по тази помощ.

Въпреки освиркванията, министърът се е опитал да обясни на земеделците и че се водят преговори, но това не е лесно решение. „И аз искам сега и веднага, много повече от вас, за да не стоя тук по този начин, а да решаваме същинските проблеми“. Кирил Вътев е уточнил, че така както всички премиери на останалите пет държави водят преговори с Украйна, същото прави и акад. Николай Денков.

Самият премиер отиде на среща с протестиращите миньори и енергетици, но покани представители на земеделските производители на среща в Министерския съвет, допълва медията.

Източник: https://dnes.dir.bg/obshtestvo/vatev-otide-pri-protestirashtite-zemedeltsi-nyama-reshenie-s-momentalen-rezultat

Снимка: БТА