21.09.2023

Хелиантекс® – нов хербицид от Corteva® за контрол на широколистни плевели при слънчоглед от всички технологии

By praadmin 0 678 Views

Отлично решение срещу резистентни плевели при културата, както и против амброзия

Бих искал да ви информирам, че от следващия сезон ще предлагаме нов продукт на пазара за растителна защита при слънчоглед – Хелиантекс® (Helianthex®), който е на база на напълно новото активно вещество Arylex Active®, внедрено вече в житни и при рапица. Това съобщи Евгени Йорданов – агроном-консултант в отдел „Растителна защита“ към Кортева Агрисайънс България, на присъстващите фермери на събитието – ПОРТФОЛИО ФАРМ 2023, с. Равно поле, Софийска област (август 2023).
Ето какво каза още експертът:
-Интересното при този нов вегетационен хербицид е, че може да се използва за контрол на широколистни плевели при слънчоглед от всички технологии – независимо дали са експрестолератнти хибриди, хибриди от клиъфийлд технологията или конвенционални. Известно е, че вече има голям проблем с резистентността на плевелите (напр. при бяла куча лобода, див коноп и др.) към продуктите за растителна защита – особено към масовите, които се използват от години.
И Хелиантекс® е едно отлично решение за тези резистентни плевели, които са икономически важни в културата.
Новият хербицид – на база Arylex Active® – ще се използва в много ниска доза – 4,5 мл/ дка с прилепител Виволт™ 90 – 0,1-02 %. Контролира доста икономически важни плеви като лобода, канабис, амброзия, свиница и черно куче грозде. Макар амброзия да не е още много масово познат плевел в България, е изключително агресивен. В Сърбия и в Западна Европа представлява много голям проблем и много трудно се контролира от досегашните технологии – експрес и клиърфийлд. В Северозападна България вече се наблюдава този плевел, бързо се разпространява и най-вероятно до няколко години ще го има в полетата на цяла България, прогнозират специалистите.
Хелиантекс® обаче отлично контролира амброзия. И ще бъде едно успешно решение за този плевел.
Известно е, че експрестолерантте хибриди слънчоглед и хибридите от клиърфийлд технологиите са толерантни на хербицидите, предназначени за извеждане на борбата с плевелите – на основата на генетично селектирани гени при тях. Това обаче неминуемо се отразява на потенциала за добив. В продължение на две-три години извеждахме опити с еднократно приложение на Хелиантекс® при хибриди от всички технологии. Оказа се, че, най-добри добиви сме получавали при хибридите от конвенционалната технология (P64LL164) със запечатка с почвен хербицид от друга компания и еднократно приложение на новия хербицид, спрямо хибридите от другите технологии на отглеждане.
Новият продукт не изключва основният хербицид в експрес-технологията. Може да го използвате като партниращ хербицид за коригиращо третиране, тъй като той задължително се прилага при втора двойка същински листа на културата, не по-рано. И в имазамокс технологията може да се използва като последващо коригиращо третиране.
(ПЗ)

На снимката: Евгени Йорданов

Б. р. – Текстът е публикуван в бр.9/септември 2023 г. на сп. „Практично земеделие“

Подробности за абонамент за печатното издание: 0888 58 54 68