• Home
  • Новини
  • Министър Вътев: Един от приоритетите ни е да приложим на практика постиженията на аграрната наука
29.09.2023

Министър Вътев: Един от приоритетите ни е да приложим на практика постиженията на аграрната наука

By praadmin 0 89 Views

Един от приоритетите на МЗХ е да приложим на практика постиженията на аграрната наука и така да решаваме въпросите, пред които са изправени земеделските производители. Това е заявил министърът на земеделието и храните Кирил Вътев, който е участвал в научна сесия в БАН, на която е представен докладът „Проблеми и насоки за устойчиво развитие на аграрния и лесовъдния сектор в Република България“, съобщи пресслужбата на земеделското министерство.

„Време е да започне обществен дебат, който да покаже, че земеделието от приоритетен на думи отрасъл трябва да се превърне в национален приоритет“, е посочил при представянето на доклада акад. Атанас Атанасов.

В доклада са изложени настоящите проблеми, свързани с развитието на земеделието в България и в глобален план, нарастващото значение на сектора за останалите индустрии и за изхранването на световното население, ролята му за управлението на редица кризи и конфликти.

„От гледна точка на днешния и утрешния ден България има два еднакво важни приоритета за изпълнение: енергийна сигурност и суверенитет, и продоволствената сигурност и суверенитет“, заявява още акад. Атанасов.

В рамките на научната сесия състоянието на горския сектор е представено от акад. Александър Александров, който е акцентирал върху икономическото и социалното значение на горските екосистеми.

В заключение министър Кирил Вътев е посочил, че МЗХ разчита на аграрната наука за решаването на редица въпроси, сред които напояване, повишаване на производството и развитие на пазарно ориентирано и конкурентоспособно земеделие.

(ПЗ)