• Home
  • Новини
  • Министър Вътев и украинският министър на земеделието се договориха за обмен на данни за търговията със селскостопански стоки
29.09.2023

Министър Вътев и украинският министър на земеделието се договориха за обмен на данни за търговията със селскостопански стоки

By praadmin 0 89 Views

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев се договори с министъра на аграрната политика и храните на Украйна Микола Солски да започне редовен обмен на данни между двете министерства за търговията със селскостопански стоки, се посочва в съобщение на пресцентърът на МЗХ. Експерти от двете ведомства ще обменят информация всяка седмица за износа и вноса на определени земеделски продукти. Това е станало ясно по време на онлайн среща между двамата министри, на която те са обсъдили поетия ангажимент от страна на Украйна за контрол на износа, се казва още в информацията.

Министър Вътев е запознал украинския си колега с подписания Меморандум между българското правителство и инициативния комитет на земеделските производители, който предвижда забрана за внос на слънчоглед от Украйна до края на ноември. След този срок в сила ще бъде лицензионен режим за износ на слънчоглед, пшеница, царевица и рапица, съгласно договорен план между Украйна и Европейската комисия.

Министър Вътев е информирал и за опасенията на българските земеделски производители и преработватели във връзка с вноса на рафинирано и нерафинирано слънчогледово масло, сухо мляко, пчелен мед, захар и замразени малини от Украйна.

„Много е важно да обсъждаме всички проблеми, които засягат земеделските ни производители и заедно да търсим решения“, е подчертал министър Вътев.

(ПЗ)