• Home
  • Растителна защита
  • торове
  • семена
  • Царевичните хибриди от новата генетиката на Corteva® се представят с много високи – над стандартните добиви, и с максимална рентабилност от декар
02.11.2023

Царевичните хибриди от новата генетиката на Corteva® се представят с много високи – над стандартните добиви, и с максимална рентабилност от декар

By praadmin 0 185 Views

На 7 октомври, т. г., изведохме демонстрационна жътва на царевичен посев с хибриди на фирма Corteva® в землището на гр. Вълчедръм, с домакин земеделският производител Владимир Милев и неговия син Красимир Кирилов, каза Иван Филипов (на снимката), регионален агроном на Corteva® България за Лом и Монтана пред репортер на сп. „Практично земеделие“.

Демополето, на което се намираме днес, е засято на 1 май 2023 г., съобщи експертът и разясни накратко приложената тук технология: – Сеитбената норма при ранните хибриди царевица е 6700 – 6800 семена на декар. По време на сеитбата направихме торене с 20 кг/дка карбамид – редово, след което – по време на окопаването на културата, внесохме още 20 кг/дка амониева селитра. Искам да отбележа изключително добрата агротехника, приложена тук от страна на земеделския производител, включително навременната и успешна борба с плевелите, поясни Иван Филипов. Имаше и доста добри валежи по време на вегетацията, каза още той. Тук, на полето, се вижда, че царевичните растения са буквално с височина над 4 метра, с доста високо заложени кочани и съответно – добивите са изключително високи, обърна внимание експертът и продължи:

Намираме се почти на финала на отчитането на добивите и резултатите, и това, което мога да кажа, е че хибридите царевица с марката Pioneer® на Corteva™ се утвърждават като пазарен лидер за поредна стопанска година. Добивите варират от 1000 до 1250 килограма от декар, с влага в порядъка на 13 – 13,2 %, което говори за изключителната пластичност и бързото отделяне на влага от кочаните и зърното на нашите хибриди.


В ранната група на ранозрялост – ФАО 300, се представиха и отличиха изключително добре новите хибриди от портфолиото, които ще предлагаме на пазара и на вниманието на българските фермери от догодина (Сезон 2024 г.), съобщи Иван Филипов. Един такъв хибрид е Р9367, който даде един от най-високите резултати с добив около 1240 кг/дка; с абсолютно сухо зърно – 12,6% влага.
Важно е да отбележа, че тук, на това демополе, сме засели както старите, наложили се на българския пазар хибриди царевица на фирмата, така и нови, които тепърва предстои да бъдат пуснати на пазара на търговията със семена и в производството.
Това, което наблюдаваме е изключително обнадеждаващо, сподели експертът.
Новата генетика и новите хибриди категорично се представят със стабилни и високи резултати. Царевичните хибриди от тази нова генетиката на Corteva® са с много високи и над стандартните добиви.
Corteva® е фирма с изключително богато портфолио в различните групи на ранозрялост при царевичните хибриди.
На вниманието на българските фермери предлагаме и ранни хибриди по ФАО, като най-ранният е Р7818 (ФАО 190). Хибридът се очертава с изключително добра пластичност, адаптивност при всякакви условия. Този хибрид е от продуктовата линия Optimum AQUAmax. Може да се използва и за втора култура, както и за полета и региони с високо надморско равнище.
Като цяло Corteva® предлага на българските фермери царевични хибриди от всички групи по ранозрялост. На това демополе сме засели всички хибриди от портфолиото на фирмата – от най-ранния до най-късния хибрид.
Искам специално да акцентирам на царевичните хибриди от продуктовата линия Optimum AQUAmax на Corteva®.
Те се доказаха през годините с изключителната си сухоустойчивост и пластичност, с високите си добиви, както и с високото си залагане на кочаните по самите растения, и с много мощно развитата си коренова система. Друга особеност на тези хибриди, която не е маловажна, е че при тях много еднакво настъпва фазата на изметляване и на изсвиляване, а това е предпоставка за максимално доброто опрашване. Това се вижда и тук – на демополето – кочаните, буквално са озърнени до върха.
Друго важно качество на Оptimum AQUAmax хибридите на Corteva® е, че притежават способност да се опрашват до t° на въздуха 37°С.
Във времето – царевичните хибриди от продуктовата линия Оptimum AQUAmax се доказват като лидер на пазара – предпочитани са от българските фермери. Гарантират стабилност в добивите ежегодно – както при оптимални условия на отглеждане, така и при едни по-лоши атмосферни условия.
Царевичните хибриди на Corteva® се отличават и с много добро съотношение между какалашка-зърно, т. е. какалашките на нашите хибриди са по-тънки. Важно и ценено качество е и бързото отдаване на влага от зърното след достигане на физиологична зрялост.
В заключение бих съобщил, че за поредна година царевичните хибриди на Corteva® се доказаха като едни от най-добрите на пазара за региона на Лом, Враца и Монтана.
Мога да твърдя, че фермерите, които заложат на тези хибриди в своите полета, винаги ще могат да разчитат на една стабилност в добивите си и на максимална рентабилност от декар, каза Иван Филипов.

По темата работи: Яна Брезовска
Снимки: Аспарух Йончев, Агроинфо

Повече по темата може да прочетете в бр. 10/2023 г. на списание „Практично земеделие“, който излиза от печат на 8-ми ноеври, т. г.