• Home
  • Технологии
  • Как биостимулаторите помагат на земеделското производство да бъде по-устойчиво на климата
13.11.2023

Как биостимулаторите помагат на земеделското производство да бъде по-устойчиво на климата

By praadmin 0 260 Views

Тази година беше ключова за изменението на климата и със задаващите се условия на Ел Ниньо, които ще засегнат фермите през 2024 г., предизвикателствата нарастват. Предсказуемите валежи и стабилните температури стават все по-неуловими, а безмилостната сила на изменението на климата не показва признаци на забавяне, пише Холи Литъл, Директор, изследвания и развитие, Acadian Plant Health, публикувана на https://www.seedworld.com.

Излизайки от лято, в което бяхме свидетели на рекордни глобални температури от юни до август (Б. р. – В Европа – от юли до октомври, вклч.), бъдещето изглежда още по-несигурно. Въпреки това, има искрица надежда на хоризонта: биостимулантите се очертаха като мощен инструмент за борба с тези непосредствени заплахи, пише авторкта, работеща в базираната в Канада фирма Acadian Plant Health – международна компания с фокус върху предоставянето на най-добрите продукти с екстракт от морски водорасли на бизнес партньорите си.
Тъй като нашите култури се сблъскват с множество абиотични натоварвания, включително студ, прекомерна вода, топлина и суша, има нарастващо приемане на биостимулатори на базата на водорасли Ascophyllum nodosum в практиките за управление на културите. Тези забележителни биостимулатори не само подобряват растежа и устойчивостта на растенията, но също така допринасят значително за цялостното благосъстояние на почвата. Те се превръщат в безценни инструменти за производителите, мнението на Холи Литъл.
И още от нейната статия: Технологията за екстракт от морски водорасли от Acadian Plant Health™ играе ключова роля в тази битка срещу предизвиканите от климата бедствия. Биостимуаторите са категория продукти, които работят върху физиологичните процеси на културите, за да помогнат на растенията да подобрят здравето на растенията, да придобият толерантност към стрес срещу климатичните промени, да подобрят ефективността на използване на хранителните вещества и здравето на почвата.
Все по-важен подход за защита на фермата от климата е практикуването на регенеративно земеделие. В основата си регенеративното земеделие се фокусира върху подобряването на здравето на почвата. Тъй като здравето на растенията започва с почвата, Acadian Plant Health проучва как биостимулаторите на базата на Ascophyllum nodosum са основен инструмент за поддържане на микробиома, структурата на почвата и цялостния принос към органичния въглерод в почвата. Поради близостта си до корените на растенията, почвените микроби директно подпомагат усвояването на хранителни вещества, като същевременно стимулират растежа на растенията чрез развитието на кореновата система.
Времето може да има голямо влияние върху растенията, така че разглеждането на земеделските практики и използването на биостимулатор за ограничаване на експозицията на фермата става все по-важно. При включването на биостимулатори в плана за културите на фермата е важно да запомните, че те са най-ефективни, когато се прилагат превантивно.
Както за специални култури, така и за масовите култури, биостимулаторите на базата на Ascophyllum nodosum могат да смекчат стреса от околната среда и да увеличат ефективността на използването на хранителни вещества и вода. За трайни насаждения Acadian препоръчва прилагане на биостимулатори да става след прибиране на реколтата за подновяване на запасите от въглехидрати и хранителни вещества за насърчаване на повторния растеж.

Когато мислим за дългосрочна устойчивост във фермата, биостимулаторите на основана на Ascophyllum nodosum помагат за поддържане на здравето на почвата, като обогатяват развитието на почвените микроби и повишават здравето на почвата, което създава по-добра среда за растеж.
Докато се ориентираме в непрекъснато развиващия се пейзаж на изменението на климата, проактивното прилагане на биостимуланти става все по-критично. То оборудва производителите с инструментите, от които се нуждаят, за да подготвят своите култури за неизбежните предизвикателства, които предстоят през 2024 г. и след това.
Адаптация „Практично земеделие“
Източник – текст и снимка
: https://www.seedworld.com.

Б. Р. Повече за Ascophyllum nodosum: на български Аскофилум нодозум. Представлява голямо, обикновено студеноводно водорасло или кафяво водорасло (Phaeophyceae ) от семейство Fucaceae, което е единственият вид в рода Ascophyllum. Това е водорасло, което расте само в северната част на Атлантическия океан. То отдавна се използва като органичен и основен тор за много разновидности на културите поради комбинацията си от макроелементи (N , P и K) и микроелементи (Ca , Mg , S , Mn , Cu , Fe , Zn и др.). Също така съдържа цитокинини, ауксин -подобни гиберелини, бетаини, манитол, органични киселини, полизахариди, аминокиселини и протеини, които са много полезни и широко използвани в селското стопанство. И в България се предлагат листни торове и биостимулатори на основата на Аскофилум нодозум от различни фирми.