15.11.2023

Сортът краставица Виго – с висока устойчивост на зелена краставична мозайка

By praadmin 0 234 Views

Зелената краставична мозайка в последните години се превръща в един от най-значимите проблеми при производството на краставици в България. Болестта може да има сериозни последици за култивираните краставици и да доведе до загуба на цялата реколта. Наречена е по този начин поради зелено-жълтия мозаечен модел на листата на растенията, засегнати от нея. Вирусът най-често се разпространява чрез насекоми, които са заразени с него, както и контактно по инструменти и дрехи. Могат да се приложат няколко метода за справяне с вируса на зелената мозайка по краставиците, като прилагане на строги хигиенни практики, ограничаване на разпространението на насекоми и премахване на вече заразените растения.
Въпреки това, най-ефикасният метод за справяне е използването на сортове краставици, които са устойчиви на вируса.

Поради тази причина оранжериите в България регулярно търсят новости в селекцията на краставици, които да се справят със зелената мозайка. Оранжерията в Раковски, обл. Пловдив, в последните 10 години залага единствено на сортове с устойчивост на зелена краставична мозайка. Основният сорт краставица в Раковски е Бомбър от Синджента, но в търсене на нови и по-ефективни сортове с устойчивост на заболяването, през тази година в опити са заложени три нови сорта.
От новите предложения с устойчивост на зелена мозайка, най-силно впечатление прави сортът Виго от Синджента.
„Растението на Виго се характеризира с много буен растеж.“, споделя Делчо Добрев, главен агроном в оранжерията в Раковски. „В повечето случаи тези сортове, които имат устойчивост на зелена мозайка са по-слабо добивни, но в случая наистина сортът прави впечатление с много висок добив. Берем 350-300 гр. краставица, която по принцип при другите сортове дава аборти, но при Виго не се среща този проблем.“
Едно от основните предимства на Виго, все пак остава високата устойчивост на зелена краставична мозайка. По време на опитите не са открити никакви проблеми със заболяването по растенията, което доказва, че новият сорт успешно предпазва реколтата от опасния вирус.

Новите сортове на Синжента, в т. ч. и семена от краставица Виго, вече са налични при дистрибуторите за зеленчукови семена на Синджента и мога да бъдат поръчани за новия сезон.

За връзка с дистрибуторите: https://www.syngenta.bg/zelenchukovi-semena/distributori-zelenchukovi-semena

––––––––––––––––––

Б. р. – Статията е публикувана в бр. 10/ноември 2023 г. на сп. „Практично земеделие“, който може да намерите на вестникарския пазар в страната. В същия брой ще прочетете и за другите нови сортове от Синджента в трите основни зеленчукови култури за успешна реколта през 2024 г.