30.11.2023

Мирто: Ранна диня от Синджента с толерантност на температурните промени

By praadmin 0 176 Views

Време е за осигуряване на качествени семена от актуални сортове за реколта 2024 г.

Производството на зеленчуци в България е един от секторите в земеделието, който се сблъсква със сериозни предизвикателства и тази тенденция се очертава да продължи и през 2024 г. Основните притеснения са свързани с два фактора – липсата на работна ръка и климатичните промени, които пряко влияят на реколтата. За това и най-логичното решение е земеделците да инвестират в сортове, които изискват по-малко специализирани грижи и са устойчиви на промените в климата. За да гарантират добра реколта новите иновативни сортове трябва да могат да и преживеят все по-сериозния натиск от вирусни заболявания. През следващата година Синджента ще предложи нови сорове в основните култури – домати, краставици, в т. ч. и дини, които отговарят на тези основни изисквания от българските производители.

Мирто: Ранна диня от Синджента

Все повече производители обръщат внимание на т. нар. ранно производство на дини. Това е най-характерно за районите на Харманли, Любимец, Свиленград, Пазарджик и Пловдив в Южна България. Въпреки това, все повече стопанства извън традиционните региони се заемат с него. Ранни дини вече се отглеждат, както в районите на Петрич и Сандански, така и в Северна България – около Плевен, Варна и Добрич. Повечето производители избират да култивират такива дини, за да изпреварят масовата реколта и да излязат с готова продукция в период, когато няма голямо предлагане на български дини. Това е сериозно търговско предимство и все повече земеделци ще се насочат към такъв тип сортове. За да се постигне това, производителите трябва да обърнат специално внимание на някои аспекти. На първо място по-ранното разсаждане на полето носи значителен риск от температурен стрес, затова е от голямо значение избраните сортове, освен с къса вегетация, да са със здрави растения и толерантни на стрес. Синджента представя новия сорт диня Мирто (на заглавната снимка). Този хибрид се отличава с тъмна кора, стабилна форма и висока захарност. С месо в наситено червен цвят, динятае транспортабилна, подходяща за първа реколта с вегетация до старт плододаване около 66 дни. Мирто дава устойчивост на температурни разлики и на заболявания като брашнеста мана и антракноза.

Съчетавайки традиционното със съвременните подходи, земеделието в България изгражда своя път към устойчиво и успешно бъдеще. Сериозните предизвикателства, пред които е изправен секторът, подтикват към иновации и внимание към детайлите. Новите сортове вече са налични при дистрибуторите за зеленчукови семена на Синджента и могат да бъдат поръчани за новия сезон, за една по-плодородна реколта!

https://www.syngenta.bg/zelenchukovi-semena