• Home
  • Без категория
  • Предстои публикуване на Наредба за сигнализация на пътищата с пътни знаци, които указват посока към дестинации на винопроизводство

Предстои публикуване на Наредба за сигнализация на пътищата с пътни знаци, които указват посока към дестинации на винопроизводство

By on 03.12.2023 0 102 Views

„За първи път създаваме Консултативен съвет в лозаро-винарския сектор. С това отговаряме на желанието на сектора, като структурираме съвета по модела на включване на представители на бизнес оператори и институции по цялата верига. Това ще даде възможност за успешно индикиране на проблемите и търсене на общи решения. Вече стартира работата по нов Закон за виното и спиртните напитки. В програмата на Правителството е заложено неговото приемане до края на следващата година, като разчитаме на съдействие от всички организации и институции, представени в съвета.“ Това е заявил заместник-министърът на земеделието и храните Александър Йоцев при откриването на първото заседание на новосъздадения Консултативен съвет в лозаро-винарския сектор, съобщи пресслужбата на земеделското министерство. Заедно с обсъдените много проблеми, касаещи развитието на сектора, зам.-министърът е информирал за предстоящо публикуване на Наредба за сигнализация на пътищата с пътни знаци, които указват посока към дестинации на винопроизводство, която ще влезе в сила 8 месеца след обнародването си и ще разкрие допълнителни възможности за рекламиране на винения туризъм.
Първи практически резултат от срещата на една маса на представители на различни звена по веригата са договорили Изпълнителна агенция по лозата и виното и Аграрния университет – Пловдив, които са постигнали съгласие с цел подпомагане процеса на подготовка на професионални кадри, да създадат съвместни учебни модули по лозарство и винарство с участието на представители на ИАЛВ, които да бъдат включени в учебните програми на студентите от следващата година.
В състава на новоучредения консултативен съвет влизат над 10 национално и регионално представени организации от сектора, както и Сдружението за модерна търговия, Сдружение „Съюз на търговците на храни в България“, ДФЗ, БАБХ, ИАЛВ, НАП, Агенция „Митници“, ССА, Института по лозарство и винарство – Плевен, Института по почвознание „Пушкаров“, Аграрен университет – Пловдив и Университета по хранителни технологии – Пловдив, съобщават от МЗХ.

(ПЗ)