07.12.2023

МЗХ стартира за шести път благотворителна кампания за продажба на коледни елхички

By praadmin 0 134 Views

За шести път Министерството на земеделието и храните стартира благотворителната си кампания за продажба на коледни дръвчета. Тазгодишната инициатива се провежда под надслов: „Елхички с кауза: Прави добро без пауза!”. Началото на кампанията се постави от заместник-министрите на земеделието и храните – Георги Тошев и инж. Мирослав Маринов, съобщиха от пресслужбата на земеделското министерство.

„В 57 пункта в цялата страна ще се продават елхичките. Добити са около 29 хил. броя дръвчета, от които 4 хил. са живи (контейнерни), поставени с кореновата си система в специални съдове“, е казал заместник-министър Тошев. Той е обяснил, че и тази година каузата на кампанията е свързана с опазване на горите. За всяко продадено коледно дръвче през предстоящата Седмица на гората следващата година ще бъдат засадени по 10 нови фиданки на териториите стопанисвани от държавните горски предприятия.

Заместник-министър Маринов е посочил, че предвидените за продажба дръвчета са добити в специални плантации за изкуствено производство на коледни елхи. „В последните години се повиши интересът към закупуването на живи елхи, които могат да бъдат засадени след празниците дори и пред домовете на хората. Важно е да се спази условието за постепенната им климатизация, тъй като по празниците дръвчетата са престояли известен период на топло и преживяват стрес“, обяснява той.

Изпълнителният директор на Агенцията по горите инж. Стоян Тошев от своя страна е казал, че успоредно кампанията от началото на месеца са стартирали и проверките по тържищата, които предлагат коледни елхи. „В момента това, което резултатите показват е, че има намаляване на незаконния добив на празнични дръвчета. Засилено е и присъствието на служители на ИАГ по места. Глобата за физически лица е от 50,00 до 3 000,00лева, а за юридически от 100,00 до 5 000,00 лева“, е съобщил той. Инженер Стоян Тошев е информирал, че елхите в контейнер нямат маркировка, докато при отрязаните дръвчета трябва задължително да има маркировка. Тя е под формата на два вида пластини, които са закрепена под второто разклонение от върха на дървото. „Жълтите са с овална форма, а белите са със сериен номер. Тези маркировки са паспортите на добитите елхички, че фигурират в превозния билет, който се използва за придвижване то им от регламентираните за това места до тържищата“.

Кампанията ще продължи непосредствено до Коледни празници – 22 декември 2023 г.

В столицата коледните дръвчета се предоставят от Южноцентрално държавно предприятие и се продават на цени от 24,00 лева за живите елхички в контейнер и от 10,00 до 20,00 лева за отсечени, като цената зависи от вида и размера им. Всеки желаещ ще може да си закупи празнично дръвче от ъгъла на бул. „Христо Ботев“ № 55 и ул. „Дамян Груев“ пред сградата на Министерството на земеделието и храните.

Местата за продажба на коледните елхи, организирани от горските предприятия в страната можете да видите тук:  https://www.mzh.government.bg/bg/ministerstvo/aktualno/kampaniya-kupi-zhiva-elhichka/

(ПЗ)