И през новия сезон – Corteva™ Agriscience ще предоставя на фермерите иновативни, устойчиви решения за защита на културите

By on 14.12.2023 0 181 Views

Arylex™ active от Corteva Agriscience™ е първото ново активно вещество от съвършено нова химическа група за контрол на широколистни плевели – за последните 20 години в растителнозащитната индустрия. Внедрено е в практиката от 2-3 години. Първо го внедрихме в рапица, след това в пшеница, каза пред фермерите Иван Дражев, Продуктов мениджър Семена и Растителна защита за България и Маркетинг мениджър Балкани в Corteva™, в презентацията си на XI Национален Агро Семинар, организиран от НАЗ, в к. к. Албена (края на ноември 2023 г.). Реално, активното вещество Arylex™ в житни, се прилага като хербицид с търговското име Квелекс®, продължи експертът и обясни: – Това е истинският нов хербицид, защото е с ново активно вещество. Комбиниран е с флорасулам. Препоръчваната доза е 5 г/дка с прилепител Виволт™, в доза 0,1%. Има перфектно и стабилно действие при ниски температури от порядъка на +3 до +5°С без никакъв проблем, както и при високи (+23 до 25°С) срещу широколистни плевели при всички житни култури, наесен и напролет. Допълнителното предимство на Квелекс® е, че е двойно системен хербицид – с активни вещества от две химически групи, с два различни механизма на действие, което го прави и по-ефикасен на пазара. Двойният му механизъм на действие изключва създаване на резистентност при контролираните плевели.
Arylex™ в рапица се предлага като два хербицида с търговските имена Белкар™ ЕК и Корвето® (разликата е в различните втори а. в. в продуктите).
Очакваме регистрация и на нов хербицид на базата на Arylex™ в слънчоглед – във всички технологии на отглеждане. Новият продукт ще контролира 5-6 много проблемни плевела. На първо място амброзия (вече я има в района на Видин и Монтана), освен това: див синап, дива ряпа, бутрак (известен и като свиница), див коноп, бяла куча лобода. Най-същественото отличително действие на Arylex™ е, че може да контролира бяла куча лобода дори и при височина 30 – 40 см, независимо от восъчният й налеп. Тази година сме изпитали продуктът при лобода на 30 см и в резултат – на втория ден плевелът е унищожен, т. е., продуктът е изключително ефикасен при контрол на трудни плевели и показва висока ефикасност при конвенционалната технология. Новият продукт няма да изключва основният хербицид в ExpressSun® технологията (Експрес® 50 СГ) и може да се използва като партниращ хербицид за коригиращо третиране. Може да се използва и в имазамокс технологията като последващо, самостоятелно коригиращо третиране. Продуктът ще се прилага в много ниска доза – 0,3 грама активно вещество на декар.
Следващото ново активно вещество, което Corteva® внедрява, е Rinskor™ active – „брат“ на Arylex™, но с допълнителни предимства, защото контролира и някои житни плевели, и най-вече: кокоше просо, кръвно просо, кисели треви и др. Rinskor™ вече реално е внедрен в практиката при ориз в България с хербицидите ЛОЯНТ и АГИКСА. Очаква се регистрация на Rinskor™ и в царевица (през следващите години), където има изключителен ефект при контрола на определени плевели.
Най-новото активно вещество, което фирмата патентова и внедрява в практиката е Bexoveld™ active (обявено в прессъобщение от 9 май 2023 г.). Това е трето поколение арилпиколинат хербицид за контрол на широколистни плевели в житни култури (след Arylex™ и Rinskor™).
Принципал® Голд – нов хербицид в царевица. Разликата с досега предлагания и познат хербицид Принципал® Плюс е минимална. В Принципал® Голд има вграден антидод, който му осигурява две практически предимства: снижава стреса на културата почти до 100% и разширява прозорецът на приложение от 2-ри-6-ти на 2-ри-9-ти лист. Принципал® Голд беше изпитван да се прилага при 4-5-ти и 7-8-ми лист, без „подложка“ на почвен хербицид (доказано е с тест в опити на фирмата през 2022 и 2023 г.). Разликата между третиранията в 4-5-ти лист и 7-8-ми лист е със 150 кг/дка в добива – в полза на по-ранното пръскане. Ефектът срещу плевелите и от двата варианта е перфектен, но при вторият вариант плевелите са „изяли“ от добивния потенциал на културата.
Inatrek® active (фенпикоксамид) е ново активно вещество с естествен произход, синтезиран чрез ферментация от актиномицети от род Streptomyces sp., в комбинация с протиоконазол. Предлага се с търговското наименование Унивок® като фунгицид за контрол на всички икономически важни болести при пшеница, тритикале и ръж.
Вербен® – нов фунгицид с доказали се в практиката активни вещества за контрол на болести при зърнено житни култури. Съществено практическо предимство е газовата фаза, която предпазва нетретираните части на културата.
БИОЛОГИЧНИТЕ ПРОДУКТИ – много актуални напоследък, които Corteva™ България предлага на българския пазар, са:
-Утриша® N – биостимулант, „улавящ“ азота (N) от атмосферата, вече проверен в практиката при българските земеделци. Осигурява на културите допълнителен азот от атмосферата до 7 кг/дка.
-N- Лок® Супер – азотен стабилизатор, който се прилага за употреба с всички азотни торове, при всички култури и гарантира ефективно усвояване на всички усвоими форми на азота около кореновата система на растенията и не позволява на азота да преминава от усвояема в неусвояема форма за растенията. При опити с царевица, т. г., разликата от приложението на продукта в добива е от 20 до 70 кг/дка спрямо нетретирания посев, в зависимост от условията.
-Кинсидро™ Гроу+ – класически биостимулатор с фулвиеви и аминокиселини за стимулиране на физиологичните процеси и фотосинтезата при растенията. В резултат на приложението му се получават стабилни и по-високи добиви, доказано и в практиката при българските земеделци.
В края на презентацията Иван Дражев пожела на земеделците здрава и успешна 2024 г.

Clearfield® Plus е регистрирана търговска марка на фирма BASF Германия

По темата работи: Яна Брезовска

–––––––––––––––––––––––––––––––

Б. р. – Очаквайте в бр. 1/януари 2024 г. на сп. „Практично зеземедилие“ – продължение от презентацията на Иван Дражев на тема: Новости и иновации в генетиката и растителната защита от CORTEVA® – за справяне с климатичните предизвикателствата и повишаване рентабилността на стопанствата на българските земеделци.

Подробности за абонамент за списанието: 0888 585468