• Home
  • Новини
  • Кирил Вътев е предупредил украинския министър на земеделието, че ако се задържи засиленият внос на слънчоглед от Украйна, страната ни ще го прекрати след изчерпване на лимита

Кирил Вътев е предупредил украинския министър на земеделието, че ако се задържи засиленият внос на слънчоглед от Украйна, страната ни ще го прекрати след изчерпване на лимита

By on 04.01.2024 0 136 Views

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев e обсъди. с министъра на аграрната политика и храните на Украйна Микола Солски действието на въведения от украинска страна лицензионен режим за износа на слънчогледово семе, рапица, царевица и пшеница по време на онлайн среща, съобщи пресцентърът на МЗХ.
На срещата министър Вътев е представил данни за вноса на рапица, царевица и слънчоглед в България за периода декември – началото на януари. Той е съобщил, че са установени единични случаи на опити за заобикаляне на лицензионния режим с внос на черен маслодаен слънчоглед, рапица и царевица за посев.
От своя страна министър Солски е заявил, че украинската страна ще предприеме до две седмици действия срещу тези практики и фирмите, които нарушават лицензионния режим, ще загубят правото да изнасят.
Министър Вътев е подчертал, че през последните седмици се наблюдава засилен внос на слънчоглед с баржи по река Дунав. Той е предупредил своя украински колега, че ако това темпо на внос се задържи, лимитът, необходим за нуждите на българските преработватели, ще бъде достигнат. Това респективно ще доведе до прекратяване на вноса с оглед на реализация на слънчогледа от българско производство, е коментирал българският аграрен министър.
Двамата министри са се договорили за скорошна следваща среща, както и да продължи обменът на данни за търговията с чувствителни земеделски продукти, се казва още в съобщението.
(ПЗ)