12.01.2024

АРИБ ще продължи да работи за криминализиране на предлагането и разпространяването на пазара на неразрешени продукти за растителна защита

By praadmin 0 113 Views

Асоциация Растителнозащитна Индустрия България (АРИБ) е член на Европейската Асоциация CropLife Europe (CLE) и заедно осъществяваме проекти в областта на добри земеделски практики и против разпространението и използването на фалшиви и нелегални продукти за растителна защита (ПРЗ).
Незаконното предлагане на пазара и употреба на нелегални пестициди, които са заплаха за човешкото здраве и околна среда, е нарастващ проблем в много страни и България не прави изключение от общите тенденции.
Съвместно с Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) организираме редица инициативи с цел повишаване на информираността по проблема. За превенцията на разпространението на фалшиви и нелегални продукти за растителна защита е много важно взаимодействието между институциите. Затова полагаме много усилия за съвместна работа с компетентните власти, вкл. Митници, Полиция, ДАНС, земеделски браншови организации. Създаването на добри връзки между различни експерти и институции е добър резултат от нашите действия, защото води до възможности за бърз обмен на информация и обратна връзка.
Показателно за доброто взаимодействие на институциите, отговорни да противодействат на нелегалния внос и търговия на неразрешени продукти за растителна защита, е участието им за шести път в акциите на Европол – SILVER AXE.
Само за периода на международната операция тази година, при съвместни проверки на компетентните органи – БАБХ, МВР, ДАНС, Агенция „Митници“ и службите на ЕС (OLAF), са иззети и възбранени 56 384 л незаконни ПРЗ!
Като се има предвид, че нарастването на незаконния внос е вече в застрашителни размери, видно от резултатите на съвместните действия на властите, АРИБ ще продължи да работи в посока криминализиране на всички дейности, свързани с производството, предлагането на пазара и пренасяне през граница на неразрешени продукти за растителна защита, каквато е практиката и в други европейски страни.
Тази инициатива се подкрепя както от Министерството на земеделието, Българската агенция по безопасност на храните, Центъра за оценка на риска по хранителната верига, така и от неправителствени организации, които са запознати с нарастващия проблем и необходимостта от предприемане на реални действия срещу нелегалните ПРЗ.
Въвеждането на наказателна отговорност за производство и предлагане на пазара на продукти за растителна защита, които не са разрешени в България и пренасянето на такива продукти през границата на страната, е адекватна мярка на ситуацията в нашата страна, като ще обхване в пълнота рисковите за околната среда и здравето на хората процеси по нелегален внос и употреба на нелегални растителнозащитни продукти.

https://www.bgcpa.eu