17.01.2024

Откритата от ЕК обществена косултация по Нитратната директива продължава до 8-ми март, т. г.

By praadmin 0 175 Views

Европейската комисия започна онлайн обществени консултации относно оценката на Нитратна директива (Директива 91/676/ЕИО на Съвета от 12 декември 1991г. за опазване на водите от замърсяване с нитратни от земеделски източници), гласи съобщение, публикувано на официалната интернет страница на земеделското министерство.

В допълнение се посочва, че с правилата на ЕС относно нитратите се защитава качеството на водите, като се намалява и предотвратява замърсяването с нитрати от селското стопанство. Качеството на водите в ЕС се е подобрило, но замърсяването с нитрати все още може да бъде сериозен проблем. С тази оценка ще се разгледа колко добре са функционирали тези правила и дали те все още са подходящи с оглед амбициите на ЕС в политиката по околната среда и климата, и целите за постигане на устойчиво и издръжливо на сътресения селско стопанство и продоволствена сигурност, се казва още в информацията.
Консултацията е насочена към заинтересовани страни като земеделски производители, индустрии, неправителствени организации, граждани, публични администрации, водни органи и други.

Консултацията ще продължи до 08 март 2024 (полунощ брюкселско време), като Участието в обществената консултация е отворено за обратна връзка чрез попълване на онлайн въпросник тук, достъпен на всички езици на ЕС, включително и на български език.

(ПЗ)

Снимка: https://www.farmersjournal.ie